Zelyut: ‘Erdoğan’ın talimatıyla Berat Albayrak dönemine geri dönüyoruz!’

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla dolar kurunda ve enflasyonda Berat Albayrak dönemine geri döndüğümüzü belirtti. Zelyut dolarda ilk hedefin 9.5 olduğunu öne sürdü.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ın (TCMB) Erdoğan’ın talimatıyla hareket ettiğini ve dolar kurunun 9.5 TL’ye kadar çıkacağını öne sürdü. Zelyut bu öngörüsü için Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dönemi örneğinde bulundu.

Merkez Bankası ağustos ayı faiz toplantısı kararını açıkladı. PPK toplantısından çıkan karar doğrultusunda haftalık gösterge repo  değişikliğe gidilmedi ve  politika faizi yüzde 19’da sabit tutuldu. Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise bugünkü köşesinde Merkez Bankası’nın aldığı kararla birlikte dolar kurunda ve faizde Berat Albayrak dönemine döndüğümüzü yazdı.

Yazısında Merkez Bankası’nın toplantı metininde maddeler paylaşan Zelyut “Merkez Bankası Türkiye’de aslanlar gibi enflasyonun artacağını bekliyor.” Diye yazarken buna rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle faizleri artıramadığını ifade etti.

AK Parti’nin seçimleri kazanmak için faizleri düşürmek zorunda kaldığını iddia eden Zelyut “AKP önemli olan seçim kazanmak, sonrası değil. Ama Merkez sinyali öyle almış ki, faiz artırımını geçtim, metinden ‘gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz’ ifadesini dahi çıkartarak psikolojik silahını bile indirmiş” diye yazdı.

Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştiren Zelyut  yazısında “Faiz lobisini savunmuyoruz. Faiz kötü bir şey. Ancak üretimi artıramayan ülkeler eninde sonunda faiz artırarak dolar kurunu kontrol ederler.” hatırlatmasında bulundu.

DOLAR KURUNDA VARACAĞIMIZ YER 9.5 TL!

Evren Devrim Zelyut yazısının bir bölümünde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talepleriyle Merkez Bankası’nın kararlarının ekonomiyi Berat Albayrak dönemine geri döndürdüğünü “Duruma baktığımızda varacağımız yer 9,5 dolar kuru değil mi?  Aynı durumu geçmişte dolar kurunu 6,85’den 8,50’ye çıktığını görerek yaşadık.

Berat Bey döneminde de faiz düştü. Şimdi de oraya gidiyoruz. Peki dolar kuru yine çıkmayacak mı? Enflasyon mu düşecek? Hayır, sadece AKP’ye kısa süreliğine canlı bir ekonomi gerekli. Seçimden sonrası tufan. Peki çıkacak kuru yine faiz artırımı ile tutmayacaklar mı?” ifadeleriyle yer verdi.

Oynanan bu oyunun tehlikesinden bahseden Zelyut “TÜİK, MB ve Erdoğan üçgeni kurulmuş, bir taraftan sorumlu mesajlar veriyorsunuz öbür taraftan talimatın gereğini yerine getiriyorsunuz? Şu metne bakınca bile oyun planı buz gibi karşımıza çıkıyor!” cümleleriyle yazısını bitirdi.

Zelyut: ‘Erdoğan’ın talimatıyla Berat Albayrak dönemine geri dönüyoruz!’

Yorumlar kapalı.