Yurttaşlar Ata'sına koştu, o da Anıtkabir'de ekmek parası kazanmaya çalıştı

Yurttaşlar Ata’sına koştu, o da Anıtkabir’de ekmek parası kazanmaya çalıştı

Yurttaşlar 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Anıtkabir’e koştu. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde Anıtkabir'e gelmeye başladı. 61 yaşındaki emekli Ramazan Ulu ise, Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinden oluşan, 'ekmek teknesini' Anıtkabir'in girişinde açtı, bir yandan zabıtadan kaçarken bir yandan da satış yapmaya çalıştı.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda yurttaşlar Anıtkabir’i ziyaret etti. Sabah saatlerinde, geçtiğimiz yıllara göre Anıtkabir’e gelen vatandaş sayısının daha az olması dikkat çekti. Vatandaşlar bu tabloyu, pandemi yasakları kapsamında sokağa çıkma yasağı konusundaki kafa karışıklığına bağladı, gün içinde yasak olmadığını görenler Anıtkabir’e geleceğini dile getirdiler.

BAYRAM’DA EKMEK PARASI PEŞİNDEYDİ

Vatandaşların bayramı kutlamak için Anıtkabir’e gelmeye başladığı saatlerde bayrak satan seyyar satıcılar da tezgah başına geçtiler.

62 yaşındaki emekli Ramazan Ulu da ekmek teknesini Anıtkabir girişine taşıyan esnaf arasında yer aldı.

Anıtkabir etrafında ziyarete gelen yurttaşlara bayrak ve Atatürk’ün resminin yer aldığı maske satan Ulu, bir yandan zabıtalardan kaçtı, bir yandan da iş yapmaya çalıştı. 3 bin lira emekli maaşıyla geçinemediğini dile getiren Ulu, “Emekli maaşı yetse ben niye buraya geleyim. Başkalarından alırım. İnsanlar gelirleri kadar düşünürler, ben nerede bir etkinlik var ona gitmeye çalışıyorum” dedi.

Ulu, geçmiş yıllara oranla bu yıl 19 Mayıs’ta yurttaşların yüzde 70’nin buraya gelmediği gözlemini aktarırken, “Bunun nedeni pandemi ve ekonomik” dedi. Genellikle çocuklu ailelere satış yapabildiklerini anlatan Ulu, çocuklar gelmeyince bayrakların ve maskelerin elinde kaldığını söyledi.

“İŞLER KESAT”

“İşler böyle kesat, geçen senenin 10’a biri kadar” diyen Ulu, röportaj sırasında bir yandan da zabıtalara yakalanmamak için çaba harcarken, “Biz de hem zabıtadan kaçıyoruz hem sizinle röportaj yapıyoruz” dedi. Ulu, zabıtaların kendilerine de iyi davrandığını, ama yine de kaçmak zorunda olduklarını söylediği sırada zabıtaların geldiğini görünce bayraklarını toplayıp uzaklaştı.

“ATATÜRK SEVGİSİ BUNU YENER”

Ziyarete gelen emekli bir tarih öğretmeni bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla Anıtkabir’e daha az kişi geldiğini söylerken, “Niye, ben de merak ettim. Buralar tıklım tıklım olurdu. Ankara dışından gelen otobüsler sığmazdı. Ne oldu, bilmiyorum? Millette korku var desem, var korku da. Atatürk sevgisi bunu yener” dedi. Öğretmen korkunun “iktidardan” kaynaklı olduğunu savundu.

“YASAKLARI ÇOK FAZLA KARIŞTIRDIĞIMIZ İÇİN”

Çocuğuyla Anıtkabir’e gelen bir anne de pandemi ve yasaklar nedeniyle bu yıl daha az kişinin geldiğini söyleyerek, “Pandemi nedeniyle insanlar çekiniyor. Kimi insan 19 Mayıs’ın kapalı olmadığını bile bilmiyor. Yasakları çok fazla karıştırdığımız için hangisi hangi gün kapalı” diye konuştu.

Pandemiye rağmen Anıtkabir’i ziyaret eden çocuklar ve yurttaşlar ise huzur ve mutluluk duyduklarını dile getirdi. Çocuklar Ata’ya olan sevgisini anlatırken, yetişkinler de O’nu anmanın gururunu yaşadı.

GAZETECİLER ALINMADI: MSB’NİN GEREĞİNİ YAPMASINI BEKLİYORUZ

Milli Savunma Bakanlığı’na ise bu yıl gazetecilerin tepkisi vardı. Anıtkabir içerisine AA, İHA ve DHA dışında gazeteciler, kamera ve fotoğraf makinalarıyla alınmadı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, bu durumu Twitter’dan “Anıtkabir’e törenlere aşı yapılmış gazeteciler alınmıyor. Koronavirüs tamam. Ama tören harici vatandaşın girebildiği Anıtkabir’e neden alınmaz gazeteciler. Biz önce bu ülkenin vatandaşıyız sonra gazeteci. Milli Savunma Bakanlığı’ndan gereğini yapmasını bekliyoruz” sözleriyle eleştirdi.

Foto muhabiri Selahattin Sönmez de Twitter hesabından “Anıtkabir’e törenlere aşı yapılmış gazeteciler alınmıyor. Koronavirüs tamam. Ama tören harici vatandaşın girebildiği Anıtkabir’e neden alınmaz gazeteciler. Biz önce bu ülkenin vatandaşıyız sonra gazeteci” diye yazdı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Anıtkabir’deki törenlere sadece AA, İHA ve DHA alınıyor. Diğer kurumlardan foto muhabirlerinin çalışmasına izin verilmiyor. Milli Savunma Bakanlığı’nı bu absürt uygulamaya son vermeye çağırıyoruz. Gazetecilik Engellenemez”

Yurttaşlar Ata’sına koştu, o da Anıtkabir’de ekmek parası kazanmaya çalıştı

Yorumlar kapalı.