Yoklama başvurusu nasıl yapılır, yoklama kaçağı cezası ne kadar?

1 Ocak itibariyle askerlik çağına gelen ve erteleme hakkı bulunmayanlar ve erteleme hakları 2021 yılında sona eren kişiler askerlik yoklamalarını yaptırmaları gerekiyor. Peki, askerlik yoklaması nasıl yapılır? Yoklama kaçağı cezası ne kadar?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yoklama kaçağı cezası ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Yoklama kaçağı olanlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılıyor. Yoklama başvuruları ise e-Devlet üzerinden yapılıyor.

YOKLAMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yoklama başvurusu ve yoklama başvurusu takibi e-Devlet aracılığıyla yapılıyor. e-Devlet sistemine giriş yaparak site içi arama alanına ‘Milli Savunma Bakanlığı’ yazarak ‘ASAL yoklama başvurusu’ ekranına girerek başvuru ekranına ulaşılabilir.

ASKERLİK YOKLAMASI BAŞVURU SONUCU NASIL GÖRÜNTÜLENİR?

Askerlik yoklama başvurusu yapan kişiler yoklama başvuru işlemlerini e-Devlet’e giriş yaparak kontrol edebiliyor. e-Devlet sistemi üzerinden, Aile Hekimliğinde Askerlik Yoklaması Sağlık muayene işlemlerini tamamladıysanız yoklama işlemi tamamlanmıştır uyarısı ile karşılaşacaksınız. Aile Hekimliğinde Sağlık Muayene işlemleri tamamlanmadıysa bilgilerin güncellenmesi gerekir.

YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, ‘yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denir.

Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin
ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI NE KADAR?

Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24’üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır.

Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlemesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17’nci maddesinin yedinci fıkrasındaki idari para cezasının bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

1 Şubat 2021 tarihinde E-Devlet üzerinden ve kısa mesaj aracılığıyla gönderilen ‘Yoklama kaçağı olarak aranmaktasınız’ mesajı, pek çok kişinin gündeminde yer almaya başladı. Askerlik çağına gelen ve askerlik görevini henüz yerine getirmeyen kişilerin karşısına çıkan ‘Yoklama kaçağı olarak aranmaktasınız’ ifadesi, bu aşamada neler yapılması gerektiğini sorgulatmaya başladı. Peki, yoklama işlemi nedir, yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi? İşte, o konuda bazı bilgiler

Yoklama kaçağı, askerlik çağına gelmesine rağmen tecil işlemlerini yerine getirmeyen kişileri ifade etmektedir. Yoklama kaçağı işlemi kapsamında değerlendirilen kişi, kaçak olarak sayıldığı ilk günden, yakalandığı ilk güne kadar değerlendirilen gün kapsamında günlük 5 TL’den cezai işleme tabi tutulur. Yani yakalanan kişi 100 gündür kaçak ise 5×100 TL’den toplam 500 TL cezaya çarptırılır.

YOKLAMA KAÇAĞI TECİL ETTİREBİLİR Mİ?

Madde 82’ye göre, yoklama kaçağı olarak görünen kişi şubeye giderse ya da yakalanırsa şubeye götürüldüğünde para cezası alır. Eğer kişinin tecil hakkı varsa gerekli işlemleri yaptırarak şubeden ayrılabilir.

Yoklama başvurusu nasıl yapılır, yoklama kaçağı cezası ne kadar?

Yorumlar kapalı.