‘Yılın kuşu’ yarışması Yeni Zelanda’yı karıştırdı

Yeni Zelanda'da her yıl ulusal heyecan yaratan 'Yılın Kuşu' yarışmasında bu sene işler karışık. Kiwi pukupuku isimli kuşa 1500 hileli oy verildiği ortaya çıktı. Yetişkinlere özel ürünler satan bir dükkan ise hihi isimli, çok eşli ve çok büyük testisli olduğu belirtilen bir kuşa destek açıklaması yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğal hayatı koruma girişimleriyle tanınan Yeni Zelanda’da 15 yıldır düzenlenen ‘Yılın Kuşu’ yarışması bu sene ‘tartışmalı’ geçiyor. Ülkede bir saplantı haline gelen yarışmada bu yıl bir kuşa 1500 hileli oy verildiği ortaya çıktı. Yetişkinlere özel ürünler satan bir dükkan ise çok eşli olan ve çok büyük testisleri bulunan küçük bir kuşa destek vermesi tartışma yarattı.

KUŞLARIN TANITIM EKİPLERİ VAR

Yeni Zelanda’nın birçoğu tehlike altında bulunan yerli kuş türlerini tanıtmak için düzenlediği yarışma, ulusal çapta merakla izlenen bir etkinlik. Her bir kuşun kendi kampanya ekibi bulunuyor; binlerce kiş oy kullanıyor. Bu yıl ise yarış özellikle çetin geçiyor. Öyle ki, oylamanın son bulmasına daha beş gün olsa da, 40 bin kişi erken oy kullanıldı.

‘TESTİSLERİ OLMASI GEREKENDEN DÖRT KAT BÜYÜK’

Adult Toy Megastore isimli dükkan ise ‘hihi’ isimli, çok eşli ve çok büyük testisli bir kuşa destek açıkladı. Şirketin açıklamasında, “Erkek ve dişi hihiler karşılıklı onayla çok eşli; ki bu nadir görülen bir durum. Erkek hihilerin testisleri olması gerekenden dört kat büyük, dünyanın en büyük testislerine sahipler! Onlara nasıl oy vermezsiniz?” denildi.

KİWİ PUKUPUKUYA 1500 HİLELİ OY

Bu yılki yarışmada, ‘hileli oy’ skandalı da eksik olmadı. ‘kiwi pukupuku (küçük benekli kiwi)’ kuşuna bir gece herkes uyurken 1500 oy verildiği ortaya çıktı. Ülkenin ulusal sembollerindne biri de olan kiwi pukupuku’nun kampanya görevlisi Emma Rawson ise ‘seçim usulsüzlüğünün Yeni Zelanda’nın yerli halkı Kiwilerin tarzı olmadığını’ söyledi. Rawson, “Bu kuş Yeni Zelandalıların demokrasi, adalet, eşitlik ve dürüstlük değerlerini temsil eder” dedi.

JACINDA ARDERN’İN TERCİHİ DEĞİŞMEDİ

Kampanyada eski başbakanlardan Helen Clark’ın ‘hoiho’ isimli kuşa, Başbakan Jacinda Ardern’in ise geçen yılki gibi siyah renkli ‘fırtına kuşu’nu tercih ettiği belirtiliyor.

‘Yılın kuşu’ yarışması Yeni Zelanda’yı karıştırdı

Yorumlar kapalı.