Yeşim Salkım ve Öykü Serter’den Somalı madencilere destek: Bu insanların haklarını ödemezseniz hep birlikte yürüyeceğiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Somalı ve Ermenekli maden işçilerinin hak mücadelesine destek büyüyor. Sunucu Öykü Serter’in ardından sinema oyuncusu Yeşim Salkım da sosyal medya hesabından madencilere destek videosu paylaştı: “İktidara sormak istiyorum, insanların hakları neden ödenmiyor?”

Ödenmeyen ücretleri ve tazminat hakları için direnen Somalı ve Ermenkli madenciler, 16 Kasım Pazartesi gününe kadar herhangi bir gelişme olmazsa yürüyüşlerini devam ettireceklerini açıkladı. Madencilerin kararının ardından Twitter’da ‘Madenciyle yürüyorum’ etiketiyle kampanya başlatıldı.

Madencilerin kampanyasına sessiz kalmayan Genco Erkal, Hüsnü Arkan, Barış Atay, Erdal Güney, Orhan Alkaya, Ahmet Ümit, Yeşim Salkım, Öykü Serter, Taner Rumeli gibi ünlü isimlerin de destek verdiği etikette işçilerin talepleri aktarıldı.

Yeşim Salkım: Bu insanların haklarını ödemezseniz hep birlikte yürüyeceğiz

Yeşim Salkım çektiği video ile destek verdiği kampanyada somalı madencilerin isyanını dile getirdi. Yeşim Salkım paylaştığı videoda, “Çok kısa bir video ile destek olmak istedim maden işçilerimize, kıymetini hiç bir zaman bimediğimiz, hangi şartlarda nasıl çalıştıklarını bilmediğimiz maden işçilerimize… Biz sıcak yataklarımızda yatıp uyurken mışıl mışıl, onların bekleyen ailelerini, çoluğunu çocuğunu hiç düşünmeden, bizim için çalışan, ülkesi için çalışan maden ocaklarında gecesi gündüzü olmadan çalışan maden işçilerimiz için. Kazanmış oldukları bir tazminatları var ve bunu maalesef alamıyorlar, Soma ve Ermenek’teki maden işçilerimiz. Şimdi sormak istiyorum iktidara, herkese elinizden gelen her türlü kolaylığı gösterdiniz, patronlara, büyük büyük mevki sahibi olan veya kart sahibi yakinimdir diye olan bütün tanıdığınız eş dost ve bakanlarınızda buna dahil olmak üzere. O zaman madem ki kazanılmış bir dava varsa, haklı olarak size soruyorlarsa ‘Biz haklarımızı ne zaman alacağız’ diye ve o göçük altında kalmış olan maden işçilerimizin ailelerinin çoluğunun çocuğunun ekmeği herhangi birinin kurağından nasıl geçecek hiç düşündünüz mü? Neden ödemiyorsunuz insanların haklarını? Neden ödüyormuş gibi yapıyorsunuz? Aynı şeyi deprem verileri içinde yaptınız. Deprem vergileri herkesten toplandı. Devlet memuru olsun, özel sektörde çalışan olsun, bizler olalım hepimiz vergilerimizi ödedik ama ne hikmettir ki vergilerimizi ödememişiz gibi bir davranışla karşı karşıya kaldık. Şimdi bir kere daha sormak istiyorum, 16 kasıma kadar eğer ki bu insanların haklarını ödemezsenizbiz de maden işçilerimiz ile beraber hep birlikte yürüyeceğiz.”

Öykü Serter: Madencinin hakkını ver Ankara

Sunucu Öykü Serter, geçtiğimiz günlerde yaptığı İzmir Depremi çıkışıyla gündeme gelmişti. Serter, bu kez de Soma ve Ermenek’te 14 yıldır tazminatlarını, maaşlarını ve sosyal haklarını alamayan maden işçilerine destek verdi.

Bağımsız Maden-İş’in sosyal medya üzerinden başlattığı kampanyaya destek veren Serter, “Bir sorum var iktidara” diyerek madencilere destek videosu yayınladı.

Serter, videoda şu ifadelere yer verdi:

Konumuz Soma ve Ermenek’teki maden işçilerinin hakları… Bir sorum var iktidara; haklının hakkını ne zaman teslim edeceksiniz. Patronları koruyorsunuz, sermayeyi koruyorsunuz ama 14 yıldır tazminatlarını almayı bekleyen madencileri hâlâ oyalıyorsunuz, yetmiyor bir de üstüne zulmediyorsunuz. “Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok” diyen, çoluk çocuk bütün ailesiyle birlikte direnen bu insanların seslerini kolluk kuvvetlerinizle bastıracağınızı sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. “Öyle mi alay komutanı” isyanını hepimiz duyduk. Mahkeme haklarını teslim etmiş, onlar da bu haktan hareketle soruyorlar “Bize bu ödemeyi ne zaman yapacaksınız”.

Sabrın sonunun tarihi belli, 16 Kasım 2020. Ödemeyi yaptınız yaptınız yoksa onların istikameti belli. Tüm engellemelere rağmen Ankara. Madencinin hakkını ver Ankara.

Yeşim Salkım ve Öykü Serter’den Somalı madencilere destek: Bu insanların haklarını ödemezseniz hep birlikte yürüyeceğiz

Yorumlar kapalı.