Yeni salgın korku yaratıyor! Virüs alarmı!

Maymun çiçeği (monkeypox) genelde Afrika ülkelerinde görülen bir hastalıkken son zamanlarda Avrupa'da görülmeye başlandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun çiçeği hastalığı ilk olarak 958’de araştırma için laboratuvar ortamında tutulan maymunlarda çiçek benzeri bir salgın meydana geldiğinde keşfedildi.

İnsanlarda görülen ilk vaka ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedildi ve enfeksiyon o zamandan beri bir dizi Orta ve Batı Afrika ülkesinde görülmeye devam ediyor.

Monkeypox , insanlar da dahil olmak üzere bazı hayvanlarda ortaya çıkabilen maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Semptomlar ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri  ve yorgunluk hissi ile başlar. Bunu cilt üzerinde kabarcıklar ve kabuklar oluşturan bir kızarıklık izler .  Virüsün bulaşmasından sonra semptomların başlamasına kadar geçen süre yaklaşık 10 gündür.  Semptomların süresi tipik olarak iki ila dört haftadır. 

Maymun çiçeği hastalığı, çalı eti , hayvan ısırığı veya tırmalaması, vücut sıvıları, kontamine nesneler veya enfekte bir kişiyle yakın temastan yayılabilir.

Çiçek hastalığıaşısı, yüzde 85 etkinlikle enfeksiyonu önleyebilir. 2019’da Amerika Birleşik Devletleri’nde bir maymun çiçeği aşısı onaylandı. Maymun çiçeğine özgü tedaviler yoktur. Cidofovir veya brincidofovir faydalı olabilir.  Afrika’da ölüm riski yüzde 10’a varan oranlarda bildirilmektedir.

Son günlerde Avrupa’da çok sayıda vakaya rastlanması ve ABD’ye bile sıçraması bilim insanlarını endişelendirdi.

Uzmanlar uyarıyor, virüs büyük risk taşıyor.

Yeni salgın korku yaratıyor! Virüs alarmı!

Yorumlar kapalı.