Yaşam üçgeni nedir? Depremde büyük önem taşıyan yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

Yaşam üçgeni ya da hayat üçgeni olarak bilinen sistem depremde olası enkaz durumlarında hayatta kalma şansını artırıyor. Depreme maruz kalan her kişinin bilmesi gereken bir sistem olan yaşam üçgeni şimdiye kadar birçok kişinin enkazdan sağ çıkarılmasını sağladı. Peki, hayat üçgeni ya da yaşam üçgeni nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam üçgeni olarak adlandırılan sistem enkaz altında kişilerin korunaklı bir şekilde kalmasını sağlıyor. Hayat üçgeni ile oluşturulan yaşam boşluğu sayesinde enkaz altında kalan kişi depremden saatler sonra bile sağ çıkarılabiliyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR?

Depremde yaşam üçgeni oluşturabilmek için çamaşır makinesi, yatak veya herhangi bir sağlam yapının yanına geçilerek eğilmek ve başınızı koruyacak şekilde mümkünse sağlam bir şey ile üçgeni tamamlamak gerekiyor. Bu sayede hem bölgede hareket edebileceğiniz bir yaşam boşluğu oluşacak, hem de üçgeni oluşturan eşyalar nedeniyle yaralanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta hayat üçgenini oluşturan eşyaların sağlamlığı olması gerekiyor. Özellikle bina içerisinde yer alan kolonların yanında bulunan bir alanda yaşam üçgeni oluşturmak hayata tutunma şansını daha da artırıyor.

AFAD’IN YAŞAM ÜÇGENİ AÇIKLAMASI

AFAD’ın yaşam üçgeni ile ilgili açıklaması ise şöyle: Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
  • Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN

Yaşam üçgeni nedir? Depremde büyük önem taşıyan yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

Yorumlar kapalı.