Validebağ Gönüllüleri’nden Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen’e: Açıklamalar yanlış ve gerçek dışı

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in Validebağ’da hazırladıkları tartışmalı projeye ilişkin açıklamalarına tepki gösteren Validebağ Gönüllüleri, "Yanlış ve gerçek dışı sözlere karşı gerçekleri açıklamak istedik" açıklamasında bulundu: Validebağ Korusu’nu koru olmaktan çıkarıp park ya da bahçe yapma projenizi halka rağmen gerçekleştiremezsiniz.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in Validebağ Korusu’na ilişkin açıklamalarına yanıt veren Validebağ Gönüllüleri, “Validebağ Korusu’nu koru olmaktan çıkarıp park ya da bahçe yapma projenizi halka rağmen gerçekleştiremezsiniz” açıklamasında bulundu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ’da hazırladıkları tartışmalı proje için, “Koruyu baştan sona rehabilite edeceğiz. Beton asla olmayacak, araç girmeyecek, metal, naylon ve plastik de olmayacak” dedi. Projenin bölge halkının görüşleri doğrultusunda revize edildiğini savunan Türkmen, Validebağ’da ‘bir metreküp dahi beton kullanılmayacağını’ iddia etti.

Türkmen’in açıklamalarının ardından Validebağ gönüllüleri ise, “Yanlış ve gerçek dışı sözlere karşı gerçekleri açıklamak istedik” başlığıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

‘ONAYLANMIŞ RESMİ BİR PROJE YOK’

Validebağ Korusu’nun SİT alanı ilan edilmesi ile Recep Tayyip Erdoğan’ın bir ilgisi yoktur. Validebağ Korusu’nun SİT alanı ilan edilme süreci, Validebağ Gönüllüleri’nin topladıkları 6.000’den fazla imza eşliğinde 25 Aralık 1998’de koruma kuruluna dilekçe vermeleri ile başlamış, Şubat 1999’da koruma kurulu, SİT çalışmalarının başladığını ilan etmiş, 16 Temmuz 1999’da da Validebağ Korusu 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı ilan edilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan ise 6 Kasım 1998’de İBB başkanlığından ayrılmıştır. Kaldı ki, belediye başkanlarının herhangi bir alanı SİT ilan etme yetkisi yoktur.

Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” adı altında hazırlanmış ve koruma kurulu tarafından onaylanmış resmi bir proje yoktur. Üsküdar Belediye başkanı ile görüşmeye gittiğimizde, bizlere gösterebildiği tek proje, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İBB’ye hazırlatılmış ve koruma kurullarınca onaylanmış olan Millet Bahçesi Projesi’dir. Bu projenin adını değiştirip bir kısmını uygulamaya kalkmak ne yasaya, ne de etik kurallara uygun değildir. Kaldı ki, millet bahçesi projesini onaylayan koruma kurullarına karşı 2018’de açtığımız dava devam etmektedir. Ocak 2021’de Koruya gelen bilirkişi heyeti, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda, Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapılmasının uygun olmadığını net bir biçimde ifade etmiştir. Dava devam etmekte iken, bilirkişiler “millet bahçesi yapılamaz” derken, bu neyin acelesidir sayın Türkmen? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?

‘200 BİN İNSANIN İSTEMEDİĞİNİ BELİRTTİĞİ PROJEYİ MARSLILAR MI İSTİYOR?’

İstanbullular Validebağ Korusu’nda zaten doğayla bütünleşiyor. Koru’ya herhangi bir gün gelen biri, Koru’da binlerce insanın yürüdüğünü, koştuğunu, piknik yaptığını görebilir. Hiç kimsenin belediyeden proje beklentisi yoktur. 2014 yılından beri Koru’da çılgın projeler yapmak için ısrar eden Üsküdar Belediyesi, 2014 yılında topladığımız 180.000’den fazla imzayı görünce, bu hevesini hayata geçirememiştir. Geçen sene Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Koru’nun 261.005 m2’lik bölümünün 2 yıl süreyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsisi üzerine yeniden imza toplamaya başladık. Şu anda imza sayımız 25.000 civarındadır. Yaklaşık 200.000 insanın imza vererek istemediğini belirttiği projelerinizi Marslılar mı istemektedir sayın Türkmen?

Koru’nun bakımsız olduğu doğrudur. Bunun sorumlusu ise bizzat Üsküdar Belediyesi’dir. 23 yıldır Koru’daki çöplerin toplanması ve ağaçların bakımının yapılması için yazdığımız dilekçelerin haddi hesabı yok. Bu dilekçelerin gereğini yapmak şöyle dursun, cevap bile verilmedi. Üsküdar Belediyesi’ni bir kez daha asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Korudaki köpeklerin bazılarının insanlara saldırdığı doğrudur. Ama, bu sayı, Hilmi Türkmen’in ifade ettiği kadar yüksek değildir. Korudaki başıboş köpeklerin toplanarak kısırlaştırıldıktan ve aşıları yapıldıktan sonra Koru’ya bırakılması yönünde de Üsküdar Belediyesi’ne defalarca dilekçe yazdık, yine sonuç alamadık. Şimdi saldırı olaylarını abartarak ne yapmaya çalışıyorsunuz? Dilekçelerimizi zamanında dikkate alsaydınız, zaten Koru’da köpeklerle ilgili olumsuz herhangi bir şey yaşanmayacaktı.

‘AĞAÇ DİKME SÖZÜ GÖZ BOYAMA GİRİŞİMİDİR’

Koru’daki mevcut ağaç sayısı kadar yeni ağaç dikme sözü, tamamen bir göz boyama girişimidir. Koru’nun doğal SİT alanı olduğunu, Koru’da bir ekosistem olduğunu bilen hiç kimse, Koru’ya hesapsız kitapsız ağaç dikmeye kalkışmaz. Koru’ya dikilecek ağaçların orman mühendisleri ve diğer bilim insanlarınca kararlaştırılması gerekir. Kaldı ki, Üsküdar Belediyesi, 2020 yılının Kasım-Aralık aylarında Koru’da onlarca ağaç kesmiştir. Bunların arasında yüzlerce yıllık anıt ağaçlar da bulunmaktadır.

Sayın Türkmen, Koru’ya 1 m3 dahi beton dökmeyeceklerini neredeyse her konuştuğumuzda yineliyor. Ama her defasında Koru’nun yaban hayatının bulunduğu, gece karanlık olan bölümlerinde aydınlatma yapacaklarını da ekliyor. Aydınlatma direklerini beton dökmeden nasıl sabitleyeceğinizi ve direkler arasında elektrik iletimini nasıl sağlayacağınızı açıklar mısınız sayın Türkmen? Bu soruyu size defalarca sorduk fakat yanıt alamadık. Bir soru daha: Gece aydınlatması yüzünden Koru’daki yaban hayatı sona erdiğinde, doğal dokuyu, doğal güzellikleri nasıl koruyacağınızı düşünüyorsunuz?

‘NEDEN KORU’YA 500 ARAÇLIK OTOPARK YAPMAK İSTİYORSUNUZ?’

Koru’ya araç girişi olmayacağını söyleyen Hilmi Türkmen’e soruyoruz: Öyleyse neden Koru’ya 500 araçlık otopark yapmak istiyorsunuz? Üstelik Koruda 3 adet otopark varken… Koru, mevcut durumda zaten araç trafiğinin fazlalığından ötürü zarar görüyor iken…

Siz bilmiyor olsanız da, insanlar ve tüm canlılar Validebağ’da doğanın güzelliklerini özgürce yaşıyorlar. Koru zaten cennet gibi. Hiç kimsenin sizin projelerinize ihtiyacı yok. Koru’yu tanıyan herkes, buranın olduğu gibi kalmasını istiyor.”

Validebağ Gönülleri, Validebağ Korusu’ndaki toplanmayan çöpleri Üsküdar Belediyesi’nin önüne getirdi

Validebağ Gönüllüleri’nden Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen’e: Açıklamalar yanlış ve gerçek dışı

Yorumlar kapalı.