Validebağ Gönüllüleri: Validebağ korudur, koru kalacak

Validebağ Gönüllüleri yaptığı açıklamada, "Dava devam etmekte iken ve bilirkişiler 'millet bahçesi yapılamaz' derken, bu neyin acelesidir sayın Türkmen?" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Validebağ Korusu’nun Üsküdar Belediyesi tarafından Bakım ve Rehabilitasyon projesi adı altında parka çevrilmeye çalışılmasına tepki gösteren Validebağ Gönüllüleri basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in kendi talebiyle 9 Haziran’da bizlerle yapmayı düşündüğü toplantı, kendi programı nedeniyle önce ayın 17’sine ertelendi, sonra 14 Haziran’a alındı. Kendisine proje sunumu yapmasını istemediğimizi bildirmiştik. Hal böyle iken, Hilmi Türkmen’in 11 Haziran’da basın açıklaması yaptığını öğrendik ve kendisiyle bugünkü görüşmeyi iptal ederek kendimizi açıklamadaki gerçek dışı ve yanlış sözlere karşı gerçekleri açıklamak zorunda hissettik” denildi.

Gönüllüler, Türkmen’in açıklamalarına şu cevapları verdi:

Sayın Türkmen, Validebağ Korusu’nun sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle SİT alanı ilan edildiğini söylemiş. Validebağ Korusu’nun SİT alanı ilan edilme süreci, Validebağ Gönüllüleri’nin topladıkları 6 binden fazla imza eşliğinde 25 Aralık 1998’de koruma kuruluna dilekçe vermeleri ile başlamış, Şubat 1999’da koruma kurulu, SİT çalışmalarının başladığını ilan etmiş, 16 Temmuz 1999’da da Validebağ Korusu 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı ilan edilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan ise 6 Kasım 1998’de İBB başkanlığından ayrılmıştır. Bir başka deyişle, biz SİT ilanı için başvuru yaptığımızda Sayın Erdoğan İBB başkanlığından ayrılmış olduğundan, bu konudan haberi bile yoktu. Kaldı ki, belediye başkanlarının herhangi bir alanı SİT ilan etme yetkisi yoktur. Bu yetki koruma kurullarına aittir.

Validebağ Gönüllüleri: Validebağ korudur, koru kalacak

“Bu neyin acelesidir sayın Türkmen?”

Sayın Türkmen, “Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” ile Koru’nun, İstanbulluların doğa ile bütünleşebilecekleri yeni bir alan olarak hizmete sunulacağını belirtmiş. Öncelikle “Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” adı altında hazırlanmış ve koruma kurulu tarafından onaylanmış resmi bir proje yoktur. Üsküdar Belediye başkanı ile görüşmeye gittiğimizde, bizlere gösterebildiği tek proje, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İBB’ye hazırlatılmış ve koruma kurullarınca onaylanmış olan Millet Bahçesi Projesi’dir. Bu projenin adını değiştirip bir kısmını uygulamaya kalkmak ne yasaya, ne de etik kurallara uygun değildir. Kaldı ki, millet bahçesi projesini onaylayan koruma kurullarına karşı 2018’de açtığımız dava devam etmektedir. Ocak 2021’de Koruya gelen bilirkişi heyeti, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda, Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapılmasının uygun olmadığını net bir biçimde ifade etmiştir. Dava devam etmekte iken ve bilirkişiler “millet bahçesi yapılamaz” derken, bu neyin acelesidir sayın Türkmen? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Ayrıca İstanbullular Validebağ Korusu’nda zaten doğayla bütünleşiyor. Koru’ya herhangi bir gün gelen biri, Koru’da binlerce insanın yürüdüğünü, koştuğunu, piknik yaptığını görebilir. Hiç kimsenin belediyeden proje beklentisi yoktur. 2014 yılından beri Koru’da çılgın projeler yapmak için ısrar eden Üsküdar Belediyesi, 2014 yılında topladığımız 180.000’den fazla imzayı görünce, bu hevesini hayata geçirememiştir. Geçen sene Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Koru’nun 261.005 m2’lik bölümünün 2 yıl süreyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsisi üzerine yeniden imza toplamaya başladık. Şu anda imza sayımız 25.000 civarındadır. Yaklaşık 200 bin insanın imza vererek istemediğini belirttiği projelerinizi Marslılar mı istemektedir sayın Türkmen?

“Üsküdar Belediyesi’ni bir kez daha asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz”

Sayın Türkmen, Koru’nun bakımsızlık ve kontrolsüzlükten dolayı Koru’nun ekolojik dengesini yitirmek üzere olduğunu ifade etmiş. Bu ifade doğrudur. Ama bunun sorumlusu bizzat Üsküdar Belediyesi’dir. 23 yıldır Koru’daki çöplerin toplanması ve ağaçların bakımının yapılması için yazdığımız dilekçelerin haddi hesabı yok. Bu dilekçelerin gereğini yapmak şöyle dursun, cevap bile verilmedi. Üsküdar Belediyesi’ni bir kez daha asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Sayın Türkmen, Koru’ya 7.000 yeni fidan dikileceğini belirtmiş. Yaklaşık olarak Koru’daki mevcut ağaç sayısı kadar yeni ağaç dikme sözü, tamamen bir göz boyama girişimidir. Koru’nun doğal SİT alanı olduğunu, Koru’da bir ekosistem bulunduğunu bilen hiç kimse, Koru’ya hesapsız kitapsız ağaç dikmeye kalkışmaz. Koru’ya dikilecek ağaçların orman mühendisleri ve diğer bilim insanlarınca kararlaştırılması gerekir. Kaldı ki, Üsküdar Belediyesi, 2020 yılının Kasım-Aralık aylarında Koru’da onlarca ağaç kesmiştir. Bunların arasında yüzlerce yıllık anıt ağaçlar da bulunmaktadır.

Doğal taş, ahşap, toprak dışında hiçbir yapı malzemesinin kullanılmayacağını belirtmiş sayın Türkmen… Peki bu malzemelerin kullanılması yüzünden Koru’nun doğallığının bozulmayacağının garantisi var mıdır? Görüşmemizde girişlere ahşap kulübeler koyarak yiyecek içecek satacağınızı söylemiştiniz. Koru’nun bu türden kulübelere ihtiyacı yok; fazlasıyla yiyecek içecek satılan yer var.

Sayın Türkmen, kontrolsüz köpeklerin saldırısı yüzünden her ay 150’den fazla yaralanma olayı yaşandığını söylemiş. Korudaki köpeklerin bazılarının zaman zaman insanlara saldırdığı doğrudur. Ama bu sayı, Hilmi Türkmen’in ifade ettiği kadar yüksek değildir. Başıboş köpeklerin toplanarak kısırlaştırıldıktan ve aşıları yapıldıktan sonra Koru’ya bırakılması yönünde de Üsküdar Belediyesi’ne defalarca dilekçe yazdık, yine sonuç alamadık. Şimdi saldırı olaylarını abartarak ne yapmaya çalışıyorsunuz? Dilekçelerimizi zamanında dikkate alsaydınız, zaten Koru’da köpeklerle ilgili olumsuz herhangi bir şey yaşanmayacaktı.

“Defalarca sorduk”

Sayın Türkmen, Koru’da 1 m3 beton bile kullanılmadan projenin gerçekleştirileceğini söylemiş. Bu söylemi sayın Türkmen sık sık kullanıyor. Ama her defasında Koru’nun yaban hayatının bulunduğu, gece karanlık olan bölümlerinde aydınlatma yapacaklarını da ekliyor. Aydınlatma direklerini beton dökmeden nasıl sabitleyeceğinizi ve direkler arasında elektrik iletimini nasıl sağlayacağınızı açıklar mısınız sayın Türkmen? Bu soruyu size defalarca sorduk fakat yanıt alamadık. Bir soru daha : Gece aydınlatması yüzünden Koru’daki yaban hayatı sona erdiğinde, doğal dokuyu, doğal güzellikleri nasıl koruyacağınızı düşünüyorsunuz?

Koru’ya araç girişi olmayacağını söyleyen Hilmi Türkmen’e soruyoruz : Öyleyse neden Koru’ya 500 araçlık otopark yapmak istiyorsunuz? Üstelik Koruda 3 adet otopark varken… Koru, mevcut durumda zaten araç trafiğinin fazlalığından ötürü zarar görüyor iken…

Sayın Türkmen, 1 m2 dahi kapalı alan oluşturulmayacağının altını çizmiş. Koru’nun doğallığını bozmak için kapalı alan oluşturmaya gerek yoktur. Örneğin açık otopark ya da amfitiyatro, yazlık sinema, festival alanı yapılmasıyla da Koru’nun doğallığı yok edilir.

Sayın Türkmen, proje tamamlandığında 60 temizlik, 30 kadar da güvenlik görevlisi tahsis edileceğini söylemiş. Bu kadar abartmaya hiç gerek yoktu. Normal şartlarda tek bir temizlik görevlisine bile Koru’da çöp toplatmayan Üsküdar Belediyesi’ni derhal birkaç temizlik görevlisini Validebağ Korusu’na tahsis ederek asli görevini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Söz konusu projelere 30 milyon TL harcanacağını söyleyen gönüllüler, “Belediyeniz borç içinde yüzerken, vergi borcunu ödeyemediğiniz için camileri Maliye Bakanlığına devrederken, bu kaynağı nereden bulacaksınız? Eğer kaynağınız varsa, bunu halkın gerçekten ihtiyacı olan yerlerde harcamayı düşünmez misiniz?” diye sordu.

Validebağ Gönüllüleri: Validebağ korudur, koru kalacak

Yorumlar kapalı.