Uzmanlar uyardı: ‘Virüsten kaçarken kansere yakalanmayın’

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez, Covid-19 salgını nedeniyle insanların virüs belirtileri yaşamadıkça hastanelere gitmediklerini ve ertelediklerini, hastanelerin normal polikliniklerinde başvurularda düşüş gözlemlediklerini ancak bu nedenle kanserde erken tanı şansının da azaldığını söyledi. Sönmez “Hastanelerde bütün önlemler alınmış durumdadır, vatandaşlarımızı tereddüt etmeden şikayetleri olduğunda başvurmaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz” uyarısında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada ve ülkemizde kanser konusunda yaşanan gelişmeler, bu gelişmelerin uygulama alanındaki etkileri gibi başlıklar TTOD tarafından 12-15 Kasım 2020 tarihleri arasında online platformda ‘Pandemi gölgesinde geçen 2020 yılında onkolojide neler değişti?” başlığıyla gerçekleştirilecek Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Sanal Kongresi’nde ele alınacak.

‘PANDEMİ DÖNEMİ KANSER TEDAVİLERİNE ENGEL DEĞİL’

Kongre öncesi düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Sönmez, koronavirüs pandemisinin kanser tedavilerine engel olmadığını söyledi. Sönmez “Covid-19 hastalığına ait semptomlar olmadığı sürece, en yüksek risk gruplarından olan kanser hastalarının, doktorlarının tavsiyelerine uymalarını ve tedavilerine mutlaka devam etmelerini öneriyoruz. Kemoterapi hastaları kesinlikle salgın sürecinde tedavilerini aksatmamalıdır. Evlerde de izolasyonlarına devam etmeliler ve sağlıklı beslenerek egzersizle bunu desteklemeliler” dedi. Kanser hastalarının Covid-19’a yakalanması durumunda seyirleri daha ağır olabildiğini anımsatan Sönmez “Hastanelerde bütün önlemler alınmış durumdadır, vatandaşlarımızı tereddüt etmeden şikayetleri olduğunda başvurmaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz” diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİNDE YENİLİKLER

TTOD ve Kongre Başkanı Prof. Dr. N. Serdar Turhal ise akciğer kanseri tedavisindeki yeniliklere dikkat çekti. Turhal “Akciğer kanseri sık rastlanan bir kanser olduğu için de son 30 yılda kanserde görülen yaklaşık yüzde 30 oranında ölüm oranındaki azalmada, bu akciğer kanserindeki tedavilerdeki etkinliğin de önemli bir katkısı oldu. Yalnız 2020 yılında akciğer kanserinde 9 yeni endikasyonda tedavi onaylandı. Bunların 4 tanesi tamamen yeni ilaçlardan oluşmaktaydı. Bu tedavilere olan cevap oranları yüzde 50 ile 85 arasında değişiyor ve ortalama hastalıksız sağ kalım 10 ila 25 aylar arasına çıktı” dedi.

‘KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIMIZ ÖLDÜRÜYOR’

TTOD Yönetim Kurulu Üyesi, Sayman Doç. Dr. Tarık Salman da kanserin her gün büyüyen sosyoekonomik bir sorun olduğunu, dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon kişi kanser tanısı almakta olup, her yıl 10 milyon insan kansere bağlı nedenlerden öldüğünü anımsattı. “Ülkemizde son istatistiklere göre bir yıl içinde 148 bin hasta kanser tanısı almış ve 92 bin hasta kansere bağlı nedenlerden kaybedilmiştir” diyen Salman “Dünyada kansere bağlı yapılan toplam harcama 1.2 trilyon dolardır. Fakat önleyici tedbirler ve erken tanı için harcanılacak 10 milyar doların bu alanda 100 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağı görüşü kabul edilmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kansere bağlı 3 ölümden biri beş temel davranış ve beslenme alışkanlığıyla ilgilidir:  Sigara –tütün ürünleri, obezite/şişmanlık, yetersiz fiziksel aktivite, yetersiz meyve-sebze tüketimi, aşırı alkol tüketimi Bu beş maddeye ek olarak güneşe maruziyetin kontrolü, mesleki risklerin azaltılması, HBV (hepatit B virüs) ve HPV (insan papillom virüs)  ilgili kontrol ve önlemler ile tüm kanser vakalarının yüzde 30-40’ı engellenebilir. Yani ‘kanser önlenebilen bir hastalıktır” değerlendirmesini yaptı.

Uzmanlar uyardı: ‘Virüsten kaçarken kansere yakalanmayın’

Yorumlar kapalı.