Uyku kilo aldırır mı?

Yeteri kadar uyku uyuyabilmek vücudun yenilenmesi ve enerji toplaması için gereklidir. Uykunun kilo alma ve kilo vermeyle bir bağlantısı olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkarıldı. Kalitesiz ve yetersiz uyku kilo alımı ve obezite ile ilişkilendiriliyor. Peki yeteri kadar uyku uyuduğumuzu nasıl anlarız?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir olgudur. Ancak pandemi nedeniyle çoğu kişi uyku problemi yaşamaya başladı. Bunun nedeni de stres ve anksiyetenin tavan yapması!

Uzmanlar az uykunun kilo alımıyla ilişkisi olduğunu söylüyor.

Az uyku aç hissetmenize ve insüline dirençli hale gelmenize neden olur. Hücreler insüline dirençli hale geldiğinde, vücut kan dolaşımında zaten var olan şekeri daha fazla üretmeye çalışır.

Fazla insülin açlık krizlerine yol açabilir ve vücudun fazla kaloriyi yağ olarak depolamasına neden olur.

Yeterli miktarda uyku olmadan vücudunuz daha az leptin ve daha fazla ghrelin üretir ki bunlar da iştahı artırır.

Yorgun olduğunuzda yiyecekleriniz ve atıştırmalıklarınızla ilgili doğru kararı vermeniz biraz daha zorlaşır. Yeme dürtünüz karşısında çok fazla kontrole sahip olamayabilirsiniz.

Birçok insan çok fazla alkol ve kafein yüzünden gece geç saatlere kadar ayakta kalıyor. İyi bir uyku için daha az alkol şart!

Yatmadan önce uykuyu getiren yiyecekler yemek, kaliteli uyku çekmenize yardımcı olabilir. Hindi eti ve muz, vücudun serotonin üretmesine yarımcı olan triptofan içerir.

Kaju fıstığı, zerdeçal, öğütülmüş tarçın ve suya biraz bal katıp hazırladığınız içecekle iyi bir uyku çekmeniz mümkün.

Sabit bir uyanma ve uyku zamanı ayarlamak, vücudunuzun doğal sirkadiyen ritminin sıfırlanmasına yardımcı olur. Her sabah kaçta uyanmak istediğinize karar verin ve yatma zamanı alarmınızı ayarlamak için sekiz saat önce bir alarm kurun.

Uyku kilo aldırır mı?

Yorumlar kapalı.