Uydurma siyasi figürlerden, Çin Hanedanlığı’na dair hikayelere… 10 yıldır sahte yazı yazan Wikipedia yazarı atıldı

Wikipedia'ya 10 yılı aşkın süredir sahte yazı yazan 'Zhemao' takma adını kullanan Çinli, siteden atıldı. Zhemao'nun özellikle Rus tarihiyle ilgili uydurma siyasi figürler ve savaşlar hakkında kelime girdiği belirlendi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Wikipedia’sında gerçekte yaşanmamış tarihi olayları konu alan 200’den fazla makale yayımlayan ve 100’ü aşkın makaleye de katkıda bulunan ‘Zheamo’ takma isimli kullanıcı, siteden atıldı.

Çinli Zhemao’nun çevrimiçi ansiklopediye özellikle Rus tarihiyle ilgili tamamen uydurma siyasi figürler ve savaşlar hakkında milyonlarca kelime girdiği belirlendi.

Independent Türkçe’nin derlediği habere göre, Zhemao bu yazılarda madeni paralar ve yemek kaplarına dair arkeolojik buluntularla ilgili ayrıntılar da uydurmuş. Zhemao’nun ele aldığı konular Slav halkları arasındaki rekabetlerden Çin Hanedanlığı’na dair hikayelere kadar uzanıyor.

‘Gerçeği sahtesinden ayırt etmek zor’

Yifan adını kullanan bir fantastik romancı, söz konusu yazıların anormal olduğunu fark eden ilk kullanıcılardan biri oldu.

“Bunlar, İngilizce Wikipedia’dan ve hatta Rusça Wikipedia’dan daha ayrıntılıydı” diyen Yifan, “İngilizce-Rus Wikisinde olmayan karakterler Çin Wikisinde yer alıyordu. Bu karakterler gerçek tarihi figürlerle karıştırılmıştı. Bu da gerçeği sahtesinden ayırt etmeyi zorlaştırıyordu.” ifadelerini kullandı.

‘Kalıcı bir yasak tek seçenek’

Wikipedia’nın sahteciliği fark etmesinin ardından Zhemao, halka açık bir özür metni yayımladı.

“Yalan yalanı besledi” diyen kadın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk başta yazdığım yüz binlerce kelimeyi silmek istemedim. Ama sonunda milyonlarca kelimeyi silmek zorunda kaldım. Üstelik akademik bir çevre benim yüzümden dağıldı. Sebep olduğum sorunu telafi etmek zor, bu yüzden belki de kalıcı bir yasak tek seçenek.”

Uydurma siyasi figürlerden, Çin Hanedanlığı’na dair hikayelere… 10 yıldır sahte yazı yazan Wikipedia yazarı atıldı

Yorumlar kapalı.