Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu’nu rant ve talana açılıyor: 500 araçlık otopark

Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’na yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi kapsamında doğal sit alanı kabul edilen koruya, 500 araçlık otoparkın hayata geçirileceği belirtildi. Validebağ Gönüllüleri korunun durumunu ve hukuki süreci Gazete Kolektif’e değerlendirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin Altunizade Mahallesi’nde bulunan Validebağ Korusu’nu ‘rehabilite projesi’ adı altında ranta ve imara açmaya çalışması sosyal medyanın gündemine oturdu.

354 bin metrekarelik alana sahip olan koru, Anadolu Yakası’nın en büyük alanlarından biri olarak görülüyor. Belediyenin bu alanı ranta ve talana açma girişimleri 2006 yılından beri aralıklarla devam ediyor.

Üsküdar Belediyesi en son “Bakım, Onarım ve Düzenleme” adı altında 500 araçlık otopark, festival alanı, açık hava sineması, çim anfi, yoga-pilates alanı ve izci eğitim alanı gibi bölge çalışmaları yapacağını duyurdu. Validebağ Gönüllüleri, koruda bu alanların doğal olarak var olduğunu ve halk tarafından zaten bu amaçlarla kullanıldığını ifade etti. Belediyenin korunun bakım ve temizlik işlerini yapmadığını dile getiren Validebağ Gönüllüleri, korunun genel durumunu ve Üsküdar Belediyesi’nin rant çalışmalarını Gazete Kolektif’ten Deniz Ogan’a anlattı.

BAYRAMDAN SONRA ÇALIŞMALARA BAŞLANACAĞI SÖYLENİYOR

2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koru için hazırladığı ‘Millet Bahçesi Projesi’ bölge sakinlerinin tepkileri sayesinde hayata geçemedi. Ancak bakanlık tarafından 2020 yılında 354 bin metrekarelik alandan 261 bin 5 metrekare Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Alanın “bakım ve onarım” bahanesiyle belediyeye aktarıldığını ifade eden Validebağ Gönüllüleri, birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’na çivi bile çakılması yasakken belediyenin bayramdan sonra ‘rehabilitasyon projesi’ne başlayacağı iddia etti.

Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu'nu rant ve talana açılıyor: 500 araçlık otopark

“DÜZENLEME VE REHABİLİTASYON PROJESİ” ADI ALTINDA TALAN ÇALIŞMASI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un nisan ayında “İçinde tescilli ağaç ve yapıların bulunduğu Üsküdar Validebağ Korusu’nda, 354 bin m²’lik alanda Belediyemizle Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi gerçekleştireceğiz. Bakanlık olarak; 30 milyon TL bedelli projenin yüzde 50’si için hibe, kalanı için de kredi desteği vereceğiz” açıklamasında bulundu. Validebağ Gönüllüleri ise “Validebağ Korusu ile ilgili Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkartıldı. 20 Mayıs’ta süre bitecek. Plan içerisinde itiraz edilecek birçok konu var. İtiraz dilekçelerimizi hazırlıyoruz” dedi. 2018 yılında Millet Bahçesi Projesi için açtıkları davanın devam ettiğini ifade ederken şöyle devam etti:

Bilirkişi raporu kısa süre önce geldi. Validebağ Korusu’nda Millet Bahçesi olamaz diye değerlendirebileceğimiz ve bizi haklı çıkaran bir rapor olarak özetleyebiliriz. Ayrıca, Bakan Murat Kurum tarafından açıklanan “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” ise, 2018’de yapılacağı açıklanan Millet Bahçesi Projesi’nin adının değiştirilmiş hali.

Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu'nu rant ve talana açılıyor: 500 araçlık otopark

Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu’nu rant ve talana açılıyor: 500 araçlık otopark

Yorumlar kapalı.