Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kapadokya Üniversitesinin düzenlediği ’Havacılıkta Gelecek ve Gelişen Teknolojiler Çalıştayı’na video konferans yöntemiyle katılarak, ’Önümüzdeki On Yılı Öngörmek’ konulu konferansın açılış konuşmasını yaptı.
Karaismailoğlu, “2010 yılı itibarıyla yıllık olarak sunulan taşıma kapasitemizi 511 bin tondan, 2019 yılsonu itibarıyla yüzde 390 oranında artırarak 2,5 milyon tona çıkardık. 2015 yılı itibarıyla toplam 10 adet kargo uçağına sahip iken, bugün toplam 25 kargo uçaklı filomuz var. 2015 yılı itibarıyla toplam 47 kargo destinasyonuna uçan kargomuz bu sayıyı 2019 yılı itibarıyla 88’e ve 2020 yılı ekim ayı itibarıyla ise 95’e çıkarmıştır. 2015 yılı itibarıyla dünya hava kargo firmaları arasında 15’inci sırada yer alırken, 2019 yıl sonu itibarıyla 6’ncı sıraya yükseldik,” dedi.
“Bu dönemde, Türkiye’nin uzayda da söz sahibi olabilmesi için uydu çalışmalarımıza hız verdik. Bu yılın ocak ayında Türksat 5A haberleşme uydumuzu başarı ile uzaya gönderdik. Türksat 5B’yi de yıl içinde göndereceğiz. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın ülkemizdeki entegrasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Türksat 6A da 2022’de uzaydaki yerini alacak. Havacılık sektöründeki bu denli büyük yatırımlarımıza rağmen, daha yapacak çok işimiz olduğunu biliyoruz,” diyen Karaismailoğlu şöyle devam etti:
“Akıllı ve otonom ulaşım sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte önümüzdeki 10 yılda, insansız hava araçlarının çok daha gelişeceğini göreceğiz. Havayolu ulaşımında çevre hassasiyetinin gereği olarak elektrikli ve hatta güneş enerjili uçaklar gündemimizde olacak. Bunun yanında modüler uçaklarla birlikte, çok katlı uçaklar yaygınlaşacak. Sesle yarışacak hiper sonik uçakların dönemi başlarken, uçan taksileri de artık göklerde görmeye alışacağız.”