Uğur Mumcu davasında 28 yıl sonra gelen karar

Gazeteci Uğur Mumcu'nun yaşamını yitirdiği bombalı saldırıda araca bombayı yerleştirdiği için yargılanan ancak 28 yıldır yakalanamayan Tevhid Selam örgütü yöneticisi Oğuz Demir'in dışında kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda FETÖ yöneticisinin de aralarında bulunduğu 770 kişinin malvarlıkları donduruldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzasıyla Resmi Gazete’de bu gece yayınlanan karara göre; 770 kişi ve 1 tüzel kişiye ait malvarlıkları, terör örgütlerine finansman sağladıkları gerekçesiyle donduruldu. Kararda, FETÖ/PDY, PKK/KCK, Dini İstismar Eden Terör Örgütleri ve Sol Örgütlere finans sağladığı belirtildi.

Malvarlıkları dondurulan FETÖ/PDY listesinde 454 kişi ve Niagara Vakfı; PKK/KCK listesinde 108 kişi; dini istismar eden terör örgütlerinden (IŞİD, Hizbullah, El Kaide, El Nusra, Tevhid Selam, İslami Harekat Örgütü) 119 kişi; sol terör örgütlerinden de 89 kişi bulunuyor.

MUMCU’YA SUİKAST DÜZENLEYEN OĞUZ DEMİR

Gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun 1993 yılında bombalı saldırı ile öldürülmesi davasında araca bombayı yerleştirdiği belirtilen Tevhid Selam Kudüs Ordusu yöneticisi Oğuz Demir de listede yer alıyordu. DGM Savcısı Hamza Keleş’in hazırladığı iddianame ile 11 Temmuz 2000 tarihinde 15’i tutuklu 17 sanık hakkında Ankara 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “Umut” adıyla anılan dava açıldı. 2005 yılında sonuçlanan davada Ferhan Özmen, Nejdet Yüksel ve Rüştü Aytufan idam cezasına çarptırıldı. İdam cezaları kaldırılınca hüküm ağırlaştırılmış müebbete çevrildi. Firari sanık Demir’in dosyası ise ayrıldı.

Soruşturma aşamasında polisin elinden sonda kaçan Oğuz Demir, 28 yıldır yakalanamadı.

DEAŞ YÖNETİCİSİ DE VAR

DEAŞ yöneticisi olduğu gerekçesiyle 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle İlhami Balı ile birlikte yargılanan Mustafa Demir de listede yer aldı. “Ebu Ali” kod adını kullanan Mustafa Demir çok sayıda olayla bağlantılı olarak aranıyor.

FETÖ LİSTESİNDEKİ MEŞHUR İSİMLER

FETÖ/PDY listesinde ise 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcılarından Adil Öksüz’ün dışında eski gazeteciler Tarık Toros, Bülent Keneş, Adem Yavuz Arslan, Abdullah Bozkurt, Cevheri Güven, Said Sefa, Tuncay Opçin; eski polis Emrullah Uslu; eski hakim ve savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Zekeriya İyimaya, Fikret Seçen, Zühal İşgören, Kemal Öksüz yer alıyor. Listedeki tek tüzel kişilik ise Niagara Vakfı oldu. ABD Merkezli Niagara Vakfı’nın onursal başkanlığını FETÖ kurucusu Fetullah Gülen yapıyordu.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun uyarınca alınan bu karara karşı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor. Malvarlığı dondurma kararı öncesinde; Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ve ilgili kurumlar kapsamlı raorlar azırlayarak değerlendermi komisyonunu sunuyor.

Uğur Mumcu davasında 28 yıl sonra gelen karar

Yorumlar kapalı.