Türkiye’nin dört bir yanında ormanlara girişler yasaklanıyor

Son günlerde meydana gelen yangınların ardından bazı illerde ormana girişler yasaklandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkenin güneyini esaret altına alan yangınların ardından birçok ilin valiliği ormanlara girme yasağı getirdi. Ormana girmenin yasaklandığı illerden bazıları şöyle:

İstanbul

İstanbul sınırları içerisinde tüm ormanlık alanlarda uygulanacak kararlar şöyle:

“İstanbul ili sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler, 30 Temmuz 2021-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. İstanbul İl sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır. Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır.

Karabük

 

Karabük Valiliğinden yapılan açıklamada, oluşan kurak hava şartlarında muhtemel orman yangınlarını önlemek amacıyla izinli alanlar ve yetkili kişiler dışında ormanlık alanlara giriş ve çıkışların bugünden itibaren bir ay yasaklandığı belirtildi.

Giriş ve çıkış yasağının 30 Temmuz ile 1 Eylül arasında uygulanması ve kontrolünün Karabük Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve orman işletme müdürlüklerince sağlanacağı kaydedilen açıklamada, ormanlara 4 kilometre mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ve piknik ateşi gibi ateşlere, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına, ayrıca düğün, eğlence amaçlı kutlamalarda havai fişek, dilek balonu ve benzeri yanıcı maddelerin kullanımına müsaade edilmeyeceği bildirildi.

Mersin

Mersin Valiliği de, ormanlık alanlara girişi 31 Ağustos’a kadar yasakladı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yeni tedbirler uygulanacak.

Buna göre, 31 Ağustos’a kadar il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkası giremeyecek. Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola verilemeyecek, piknik yapılamayacak, mangal, semaver ve ateş yakılamayacak.

Antalya

Antalya sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara, 30 Temmuz-31 Ağustos döneminde yetkililer haricindeki vatandaşların giremeyeceği aktarıldı. Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmanın yasak olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mahalleler başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan anız, bağ, bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.”

Kırklareli

Kırklareli’nde 31 Ağustos’a kadar ormanlık alanlara girişin yasaklandığı bildirildi. Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara girişlerin yasaklanması hakkında 12 maddelik tedbir kararı alındı. Bu kapsamda, Kırklareli sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında yetkililer haricindeki vatandaşlar giremeyecek.

Niğde

Niğde Valiliğince, çıkabilecek orman yangınlarıyla mücadelede kapsamında turizm bölgeleri ve izinli hayvan otlatılan alanlar hariç, orman bölgelerine girişler 15 Eylül’e kadar yasaklandı.

Yozgat

Yozgat Valiliği, ormanlık alanlara girişi 31 Ağustos’a kadar yasakladı. Valilik sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yeni tedbirler uygulanacağı bildirildi.

Aydın

Aydın Valiliğince, olası orman yangınlarıyla mücadele kapsamında orman bölgelerine girişler yasaklandı. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kent sınırları içerisinde bulunan ormanlık alanlara giriş ve çıkışların yasaklandığı bildirildi.

Kayseri

Kayseri Valiliğince, çıkabilecek orman yangınlarıyla mücadelede kapsamında orman bölgelerine girişler 31 Ağustos’a kadar yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Şehmus Günaydın başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunda, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahmin raporlarıyla, bölgede mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak meydana gelebilecek mevsim normalleri dışındaki hava koşullarından dolayı ilde orman yangınlarının oluşma riski değerlendirildi.

Türkiye’nin dört bir yanında ormanlara girişler yasaklanıyor

Yorumlar kapalı.