Türkiye, Somali’nin IMF’ye olan birikmiş borcunu silecek

Türkiye, IMF ihtiyat hesaplarında biriken 2.3 milyon Özel Çekme Hakkı (SDR) tutarındaki nakit ile Somali'nin kuruluşa olan birikmiş borcunu silecek.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel ekonomide büyük sarsıntıya yol açan koronavirüs salgını, siyasi ve iktisadi istikrarsızlıkla boğuşan Türkiye’yi de daha büyük bir çıkmaza sokuyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik açmazı Ekim ayı raporuna taşıyan Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yıl içinde yüzde 5 küçüleceği tahminine yer vermişti.

Bu tabloya rağmen Türkiye, IMF ihtiyat hesaplarında biriken paylarından 2.3 milyon ‘Özel Çekme Hakkı’ tutarında nakiti, Somali’nin kuruluşa olan birikmiş borcunun silinmesi için kullanacağını duyurdu.

Somali’nin Uluslararası Para Fonu’na olan vadesi geçmiş borçlarının silinebilmesi amacıyla Türkiye’nin IMF ihtiyat hesaplarında biriken paylarından 2 milyon 300 bin Özel Çekme Hakkı (SDR) tutarında nakit hibe verilmesi kararlaştırıldı.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan milletlerarası anlaşmaya göre, 5 Ekim tarihli hibe anlaşmasının yürürlüğe girmesine, ‘4749 sayılı kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanun’ kapsamında karar verildi.

Resmi Gazete’nin “Milletlerarası Andlaşma” başlığında şu ifadelere yer verildi:

“Somali Federal Cumhuriyeti’nin Uluslararası Para Fonuna Olan Vadesi Geçmiş Borçlarının Silinebilmesi Amacıyla Fonun İhtiyat Hesaplarında Biriken Ülkemiz Payından 2.372.189 Özel Çekme Hakkı (SDR) Tutarında Nakdi Hibe Verilmesine Dair 5/10/2020 Tarihli İlişik Hibe Anlaşmasının Yürürlüğe Girmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3176)”

ÖZEL ÇEKME HAKLARI NEDİR?

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv para birimi ve aynı adı taşıyan ayrı bir departman tarafından çıkartılıyor. Uluslararası likiditeyi arttırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracı olarak kullanılıyor. Özel Çekme Hakkı (SDR), bir hükümetin diğerinin merkez bankasından onun ulusal parasını çekmesine olanak veren bir hak sağlıyor.

Türkiye, Somali’nin IMF’ye olan birikmiş borcunu silecek

Yorumlar kapalı.