Türkiye nüfusa göre aşılama kampanyasında oldukça geride

Salgını bitirmeye yönelik aşı çalışmaları kapsamında tüm dünyada 2 milyardan fazla doz enjekte edildi. Türkiye ‘rakamsal olarak’ üst sıralarda yer alsa bile nüfusa göre aşılama kampanyasında oldukça geride.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne dek 2 milyardan fazla doz aşı uygulandı. Bir dizi zengin ülke artık çocukları ve gençleri de aşılamaya başladı. Fakat madalyonun diğer yüzünde yoksul devletler, sağlık çalışanlarını ve öncelikli grupları dahil olmak üzere aşılamanın henüz çok başında.

Tüm bunlarla birlikte birçok ülke salgınının yayılmasının önlenmesi adına aldığı bir dizi kuralı gevşetmeye başlıyor. Özellikle büyük ölçüde turizm gelirlerine bağlı ekonomiler, yaz sezonun açılmasıyla birlikte yabancılara kapattıkları sınırlarını yeniden açıyor.

Birçok ülke Türkiye’yi “yüksek riskli bölge” kapsamında seyahat kısıtlamasına devam ederken bazı ülkeler, seyahat kısıtlamalarında gevşemeye başlatıyor.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN OLDUKÇA GERİSİNDE

Tüm dünyada aşılama çalışmaları devam ederken Türkiye’de birinci ve ikinci doz aşı olanların toplam sayısı, 31 milyona yaklaştı. Our World in Data’da yayımlanan son rakamlara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 21.6’sı birinci dozunu, yüzde 16’ısı da ikinci doza erişebildi. Almanya’da tek doz olanların oranı yüzde 45’lerde seyrederken, ikinci doz 20,8 ile Türkiye’nin ilk dozu ile birbirine yakın oranlarda. Fransa’da tek doz yüzde 40, İngiltere’de ise yüzde 60,2 Belçika yetişkin nüfusunun yarısını aşılamayı da başardı.

Fransa Ulaştırma Bakanlığı, 9 Haziran’dan itibaren Covid-19’a karşı aşılanan Avrupalıların negatif bir PCR testi istenmeden Fransa’ya gelebileceklerini açıkladı. Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne ise, Fransa’ya seyahat koşullarını daha detaylı bir şekilde açıkladı. Buna göre Fransız hükümeti, tüm ülkeleri Covid-19 vaka sayısı ve varyant yüzdesine göre 3 farklı kategoriye ayırdı. Yeşil, Turuncu ve Kırmızı olarak belirlenen kategorilere göre Türkiye 3 Haziran’dan itibaren kırmızı bölgede, Arjantin, Bahreyn, Bangladeş, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Hindistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Surinam, Uruguay ve Güney Afrika ile birlikte yer alıyor. Bu liste düzenli olarak güncelleniyor.

Almanya hükümeti ise aralarında Türkiye’nin de olduğu üç ülkenin koronavirüs risk kategorisini “yüksek riskli bölgesi”nden “risk bölgesi”ne düşürdü. İtalya ve Çekya ise risk bölgesi kapsamından çıkarıldı. İspanya ise son aldığı kararla hızlı PCR testleri ile ülkeye girişe yeşil ışık yaktı.

Türkiye nüfusa göre aşılama kampanyasında oldukça geride

Türkiye nüfusa göre aşılama kampanyasında oldukça geride

Yorumlar kapalı.