Vaka sayılarının hızla arttığına dikkat çekilen açıklamada “Emekçiler, işçiler, işsizler, dar gelirliler, esnaf, küçük zanaatkar ve çiftçiler hastalanmaya ve ölmeye devam ediyor. Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor” denildi.
Türkiye’de 391 sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğinin altı çizildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Dünyada toplam vaka sayısı 126 milyonu aşarken Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 800 bine dayandı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında da yükseliş devam ediyor, 21 milyonu geçen aktif hasta sayısı pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
“İki doz aşı yapılmış insanlarımızın oranı yüzde 7”
Açıklamada, artan koronavirüs vakalarıyla birlikte aşılama çalışmaların yetersizliğine de vurgu yapılarak şunlar kaydedildi:
Kısa sürede bu kadar vaka artışı Avrupa’da olduğu gibi ülkemizin de bir tsunami ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu tırmanış eğilimi devam ederken daha ciddi önlemlere ihtiyacımız var. Ülkemizde; İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi tanımlanmış mutantlar bildiriliyor ancak bölge ve şehirlere göre hangisinde sıklık ne kadar bilgi verilmiyor. Şu anki verilere göre toplumun yüzde kaçı endişe verici varyantlar ile enfekte bilgimiz yok. Aşılanma oranı ve hızı çok düşük seyrediyor. Şimdiye kadar 14 milyon aşı yapıldı: Bunun 8 milyon dozu ilk aşı, ikinci aşı dozu ise 6 milyona ulaşmadı. Henüz iki doz aşı yapılmış insanlarımızın oranı yüzde 7 düzeyindedir.
“Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etmeli”
Açıklamada ayrıca, Bilim Kurulu’nun aldığı kararların açıklanması çağrısı yapılarak, “Alınan kararlar iktidar tarafından uygulanmıyorsa, Bilim Kurulu üyeleri yönetilemeyen pandemi mücadelesine ortak olmamalıdır” denildi.
Sağlık Bakanlığı’nın salgın mücadelede “başarısız” olduğu savunulan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etmeli, tüm sorumlular istifa etmeli, antidemokratik salgın yönetimine son verilerek başta sağlık örgütleri olmak üzere toplum katılımı önemsenerek dayanışma içerisinde bir mücadele stratejisine geçilmelidir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklama şu önerilere yer verildi:
Öğretmenlere, toplu yaşam alanlarında bulunan ve çalışma zorunluluğu olanlar için hızlı bir aşı programına geçilmelidir. İllerde çok yoğun olan caddelerde hareketlilik azaltılmalıdır. İnsanlar arasında kapalı ortamlarda toplu temaslar kısıtlanmalıdır. Son haritalamaya göre 100 bin kişide yeni vaka sayısının 100’ü aştığı bölgelerde, iller arası seyahat sınırlamalarına gidilmelidir. Kovid-19 illiyet bağı aranmaksızın sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir. Sağlık çalışanların çalışma koşulları ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalı, adaletli ve emekliliğe yansıyan ücret sağlanmalıdır. KHK’li başta olmak üzere yeterli sağlık çalışanı atanması yapılmalıdır.
Yorumlar kapalı.