Trans yağ nedir? Trans yağ zararlı mı, nerelerde kullanılır?

Uzmanlar tarafından kesinlikle uzak durulması gerektiği söylenen trans yağlar insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Peki trans yağ nedir? Trans yağ hangi yiyeceklerde bulunuyor? sorularının cevabını haberimizde derledik.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trans yağ nedir? Trans yağ zararlı mı, nerelerde kullanılır? Trans yağ, doğal bir yağ türü değildir. İnsan sağlığı açısından zararlı olan trans yağ, bitkisel yağa “hidrojenasyon” olarak adlandırılan bir işlemle “hidrojen” eklenmesiyle elde edilen yağdır. Hidrojen eklenen yağlar kötü kolesterolü yükselterek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Özellikle günümüzde hazır yiyeceklerin artmasıyla beraber trans yağ tüketimi de oldukça artmıştır. Dışarıdan tükettiğiniz cips, hazır kurabiye, kek, çikolata ve hamur işlerini yiyerek, vücudunuza trans yağları almış olursunuz. Öncelikle trans yağlar ile ilgili tüm bilgileri paylaşmadan, trans yağ nedir? bilmemiz gerekiyor.

Trans yağ nedir?

Trans yağ, doymamış yağ asitlerinin genel ismidir. Doğal bir yağ türü olmayan trans yağ, bitkisel sıvı yağların hidrojenize adlı bir işlemden geçirilmesiyle oluşur.  Trans yağlar, içlerine hidrojen karıştırılarak çok yüksek sıcaklarda ısıtılır ve yağın bu noktada katılaşması beklenir. Böylelikle kolay yoldan ve daha fazla kullanılabilen yağlar elde edilir. Bu yağlar marketlerde satılırken, raf ömürleri oldukça uzatılmış olur. Ancak trans yağların raf ömürlerinin uzatılması, sizin ömrünüzü kısaltabilir. Çünkü hidrojen ekli yağlar sağlığınız açısından oldukça zararlıdır.

Trans yağ nerelerde kullanılır?

Trans yağ’ın kullanım alanları genellikle dışarıda yenilen, günümüzde ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada trans yağ kullanılmaktadır. Bir gıdanın içerisinde trans yağ içerip içermediğini anlamak için ambalaj üzerinde yer alan “içindekiler” bölümünü okumanız yeterli olacaktır. Bazı ambalajlarda “trans yağ” yerine “hidrojene nebati yağ” veya “hidrojene bitkisel yağ” yazmaktadır.

İşte trans yağ kullanılan besinler;

-İşlenmiş yiyecekler
-Kızartma yağları
-Margarinler
-Patates kızartmaları
-Cipsler
-Krakerler
-Gofretler
-Bisküviler
-Çikolatalar
-Şekerler
-Fast food ürünleri
-Fırınlanmış yiyecekler

Trans yağ nedir? Trans yağ zararlı mı, nerelerde kullanılır?

Yorumlar kapalı.