Trafik gürültüsü yüzünden kuşlar risk altında

Bilim insanları, otomobil seslerinin kuşların yiyecek bulma yeteneğini yarı yarıya azalttığını keşfetti. Araştırmacılar, gürültü kirliliğinin "yaban hayatı için daha önce dikkate alınmamış sonuçları" olduğunu belirtirken, birçok kuş türünün bu nedenle risk altında olduğu konusunda uyardı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Oregon eyaletindeki Pasific Üniversitesi’nden bilim insanları, trafik gürültüsünün kuşların problem çözme yeteneğini kötü bir şekilde etkilediğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu nedenle kuşların ötüşlerinin değiştiğini, yemek bulmada ve birbiriyle iletişim kurmakta zorlandıklarını açıkladı.

Sonuçları Proceedings B dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, zebra ispinozlarının (Hint bülbülü) davranışlarını inceledi. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen deneylerde araştırmacılar, kuşları hem sessiz bir ortamda hem de karayolu trafiğinin bir kaydı oynatılırken izledi.

Araştırmada, kuşlara verilen görevler, vahşi ortamdaki  problem çözme ve yiyecek aramayı taklit edecek şekilde tasarlandı. Bunlardan biri, ödülü ortaya çıkarmak için kuşların çevirmek zorunda kaldığı yaprak benzeri “kapakların” altından yiyecek almayı içeriyordu.

Trafik gürültüsü yüzünden kuşlar risk altında

BULGULARIN KENTLERDE YAŞAYAN DİĞER KUŞ TÜRLERİ İÇİN DE GEÇERLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Çalışmayı yöneten Profesör Christopher Templeton, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sadece bir arabanın geçtiğini duymak,  onların performanslarının kötüye gitmesi için yeterliydi. Trafik gürültüsü duymadıklarında  yiyecek arama görevlerini doğru bir şekilde yapma olasılıklarının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu gördük. Bu sonuçların şehirlerde yaşayan diğer kuş türleri için de geniş çapta geçerli olacağını düşünüyorum. Çünkü zebra ispinozları doğadaki en gürültücü kuşlardan biridir. Eğer gürültü onları bu derece etkiliyorsa, muhtemelen durum diğer türler için daha kötüdür” ifadelerini kullandı.

COVİD-19 KARANTİNSI KUŞLARIN ŞARKILARINI DEĞİŞTİRDİ

Bununla birlikte, insan kaynaklı gürültünün yaban hayatı üzerinde çeşitli olumsuz etkilerine dair kanıtlar son zamanlarda yapılan araştırmalarla artıyor. Eylül ayında Tennessee Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, nispeten sessiz olan karantina döneminde kuşların şarkılarını değiştirdiğini buldu. Covid-19 kilitlenmesi esnasında ABD’nin San Francisco’daki kentinde otomobil trafiği gürültüsündeki dramatik azalma, serçelerin  daha yumuşak ve ayrıntılı şarkılar söylemesini sağladı.

Bu hafta yayınlanan ve Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan farklı bir çalışmada ise araştırmacılar trafik gürültüsünün cırcır böcekleri üzerindeki etkisini gösterdi. Buna göre, trafik gürültüsü böceklerin kur şarkılarını bozarak, eşlerini ayırt etme becerilerini etkisiz hale getiriyor.

Trafik gürültüsü yüzünden kuşlar risk altında

Yorumlar kapalı.