Tokyo sokaklarında ‘şeffaf tuvaletler’ kullanıma açıldı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bazı noktalara, şeffaf camlı umumi tuvaletler kuruldu. Nippon Vakfı’nın yürüttüğü Tokyo Tuvalet Projesi kapsamında yerleştirilen tuvaletler, insanların duyduğu temizlik endişesini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Şeffaf cam, içeriye biri girdikten sonra opaklaşıyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’nın başkenti Tokyo’da, bir proje kapsamında belirlenen noktalara ‘şeffaf tuvaletler’ kuruldu. Pritzker ödüllü mimar Shigeru Ban’in tasarladığı şeffaf umumi tuvaletler, Nippon Vakfı’nın yürüttüğü Tokyo Tuvalet Projesi için Shibuya kentinde beş noktada kullanıma açıldı.

‘Akıllı cam’ teknolojisinin kullanıldığı tuvaletlerde, şeffaf camlar içeriye girdikten ve kapı kilitlendikten sonra opak hale geliyor. Amaç, potansiyel kullanıcıların tuvaletin temiz olup olmadığını içeriye girmeden önce görebilmesi.

Şeffaf tuvaletleri ‘ilginç bir oyun ekipmanına’ benzeten Nippon Vakfı’ndan yetkililer, insanların umumi tuvaletlerde duyduğu temizlik endişesini ortadan kaldırmak adına böyle bir projeye başladıklarını ifade etti. Açıklamada, “Umumi tuvaletlerle, özellikle parklarda yer alan tuvaletlerle ilgili iki endişe var: Birincisi içerisinin temiz olup olmadığı, ikincisi ise birinin içeride gizleniyor olduğu fikri” denildi.

Japonya her ne kadar yüksek teknolojili tuvaletleriyle ünlü olsa da, vakıftan yapılan açıklamada umumi tuvaletlerin insanlar tarafından ‘karanlık, kirli, kötü kokulu ve korkutucu’ olarak nitelendirildiği ifade etti. Renkli tasarımlarıyla da ilgi çeken şeffaf tuvaletler kullanıma açıldığı ilk günden bu yana büyük rağbet görürken, Shibuya kentinde 17 lokasyona daha yerleştirilmeleri planlanıyor.

Tokyo sokaklarında ‘şeffaf tuvaletler’ kullanıma açıldı

Yorumlar kapalı.