TMSF nedir? TMSF ne iş yapar? TMSF’nin görevleri nelerdir?

tmsf nedir-tmsf acilimi

TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kurumlardan biri. Devlet tarafından el konulan şirketlere ilişkin haberlerde sık sık adını duyduğumuz TMSF ne iş yapar? Görev ve yetkileri nelerdir?

TMSF, 22 Temmuz 1983 yılında 70 sayılı kanun hükmündeki kararname çerçevesinde kurulmuştur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yani bilinen kısa adı ile TMSF, tasarruf sahiplerinin haklarını yolsuzluk ve usulsüzlüklerden korumak amacı ile kurulmuş bir devlet kurumudur. Eskiden Merkez Bankası bünyesinde hizmet verirken, artık Başbakanlık’a bağlı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.  Peki TMSF’nin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?

TMSF’nin görevleri, yetkileri ve sorumlulukları nelerdir?

  • TMSF bankalarda yer almakta olan mevduatları sigortalamakla görevlidir. Ancak bu hususta bankaların sahiplerinin, genel müdür ve yönetim kurulu üyelerinin hesapları ile bu kişilerin birinci dereceden yakınlarının hesapları sigorta kapsamına girmemektedir.
  • Bankalardaki fonları takip etmek ve gerekli gördüğü noktada yönlendirmekte TMSF’nin görevleri arasındadır.
  • BDDK tarafından bankacılık yapma yetkisi elinden alınan kuruluşların yönetim ve sevkiyatı da TMSF’ye geçer.
  • Yönetimine el konulan bankalardaki mevduat sahiplerinin haklarının ödenmesi de TMSF’nin işidir. Bu işlem el konulan banka üzerinden yapılabildiği gibi aynı zamanda ilan edilecek başkaca bir banka üzerinden de gerçekleşebilir.
  • TMFS, BDDK tarafından kendisine devredilen bankaların yapılandırılması ve güçlendirilmesi noktasında da çalışmalar yapmaktadır. Gerekli görülmesi durumunda el konulan bankaların satışı da TMSF tarafından yapılır.

TMSF sigortası dışında kalan mevduatlar nelerdir?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yazımızda da detaylı olarak belirttiğimiz üzere mevduat sahiplerinin haklarını korumakla yükümlüdür. Ancak bazı mevduatlar bu korumanın dışında tutulmaktadır. Peki nedir bunlar?

  • İlgili bankaların ortakları ile ortakların anne, baba, eş ve çocuklarına ait olan mevduat hesapları.
  • İlgili bankaların yönetim ve müdürler kurulu ile yine bu bankaların genel müdür ve genel müdür yardımcıları ve bu kişilerin anne, baba, eş ve çocuklarına ait hesapları.
  • Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca suç kaynaklı mevduatlar.

Tmsf yönetim kurulunda kimler yer almaktadır : Söz konusu kurulda ayrıca BDDK ikinci başkanı, 3 kurul üyesi, 1 BDDK başkan yardımcısı ve 1 TMSF başkan yardımcısı yer almaktadır.

Tmsf başkanı kimdir : Fonun yönetim kurulu başkanı, BDDK başkanıdır.

Tmsf ne zaman kuruldu : TMSF 22 Temmuz 1983 tarihinde hizmetlerine başlamıştır.

TMSF’ye devretmek ne demek : TMSF’ye devretmek, ilgili şirketin bütün yönetiminin TMSF bünyesine geçmesi demektir. TSMF’ye devredilen şirketin yönetimini TMSF üstlenir ve bu hususta kuruma kayyum atanır.

TMSF üyelerini kim seçer : TMSF üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.

Exit mobile version