Mashable’da yayımlanan habere göre, Çin’in merkez bölgesindeki Gansu eyaletinin Linxia Havzası’nda bulunan gergedan türünün iskeleti, iyi korunmuş bir kafatası ve birkaç omurdan oluşuyor. Türün latince ismi Paraceratherium linxiaense olarak belirlendi.
FİLDEN 15 TON DAHA AĞIR
Önceleri Paraceratherium cinsine ait daha eksiksiz bulunan iskeletler, bu boynuzsuz dev gergedanların 16 fit boyunda (4,8 metre), 26 fit uzunluğunda (yaklaşık 8 metre) ve 22 ton ağırlığında olduğunu gösteriyordu.
Bu bulgular onların şu ana dek bulduğumuz en büyük kara memelileri olduğunu doğruluyor. Paraceratherium cinsi gergedanlarla yaşayan en büyük fil karşılaştırıldığında, fil yalnızca 13 fit (yaklaşık 4 metre) boyunda ve 7 ton ağırlığında.
Yeni bulunan fosiller, linxiaense türünün önceki Paraceratherium cinsi gergedanlardan biraz daha büyük olabileceğini gösteriyor.
Bu dev gergedanlar, yaklaşık 23 ila 34 milyon yıl önce Oligosen devrinin sonlarına doğru orta ve batı Asya’yı işgal etti. Yaşam alanları Moğolistan’dan Pakistan’a kadar uzanıyordu.
Yeni linxiaense türünü Paraceratherium cinsinin üyelerinden ayıran başlıca özelliği, kısa, kavrayabilen bir hortumu olduğunu gösteren daha derin bir burun çentiğine sahip olmasıdır. Linxiaense türünün kafatasının gösterildiği bu çizelgede Paraceratherium cinsinin çeşitli kafatası şekilleri ve boyutları görülebilir.
ESKİ TİBET PLATOSUNUN RESMİ ÇİZİLDİ
Yeni fosiller, bilim insanlarının milyonlarca yıl önce bölgenin nasıl değiştiğinin bir resmini çizmelerine de yardımcı oluyor. Bu dev gergedanların varlığı, şu an oldukça kurak ve yüksek olan Tibet Platosu’nun bir zamanlar orman ve otlakların bolca bulunduğu, daha alçak ve nemli bir arazi olduğunu gösteriyor.
Bu durum ayrıca Paraceratherium cinsinin yapraklar ve diğer yumuşak bitkiler üzerinde otladığını ve devasa boyutu sayesinde çoğunlukla yırtıcıların hedefi olmadığını ortaya koyuyor.
Dev gergedanların nesli, büyük olasılıkla iklim değişikliği, çevreyi ve besin zincirini bozmuş olabilecek diğer türlerin gelişi gibi birçok olası nedenden dolayı tükendi.
Bulgulara göre Afrika’dan Asya’ya göç etmiş fil benzeri memeliler, araziyi kendilerine uygun otlaklara dönüştürmek için dev gergedanların beslendiği ağaçları yok etmiş olabilirler.