Son Dakika... Kahramanmaraş’ta yangın söndürme uçağı düştü: 8 ölü

Son Dakika… Kahramanmaraş’ta yangın söndürme uçağı düştü: 8 ölü

Rusya'dan kiralanan Beriev-200 tipi yangın söndürme uçağı Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına müdahale ederken düştü. Rusya Savunma Bakanlığı, düşen uçakta bulunan 5 Rus ve 3 Türk'ün hayatını kaybettiğini açıkladı.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya’dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı, henüz belirlenemeyen nedenle düştü.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta düşen yangın söndürme uçağıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Reuters’ın aktardığı açıklamaya göre, düşen uçakta bulunan 5 Rus ve 3 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.

Beriev Be-200 tipi uçaklar iki yıldır Türkiye’de kullanılıyor.

THK’nın uçaklarını 3 yıldır kullanmamakta direnen Orman Bakanlığı, 2020’de 2, 2021’de de 3 Beriev Be-200 tipi uçak kiraladı. Orman Bakanlığı’nın, Rusya’dan tanesi 35 milyon dolara, Be 200 ES tipi 5 uçak almak için girişimlerde bulunduğu öne sürülmüştü.

Uzmanlar bu uçakların daha düz coğrafyalar için üretildiğini, Türkiye gibi çok engebeli, dağlık coğrafyalar için uygun olmadığını vurgulasa da Orman Bakanlığı iki yıldır bu uçakları kiralamayı tercih ediyor.

Beriev Rus yapımı bir uçak. Beriev uçaklarının iki yıllık hikayesini SÖZCÜ adım adım haberlerinde anlatmıştı. 2 yılda özetle şunlar yaşandı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019 yılında bu uçakları, Rusya’da Başkan Putin’le incelemiş, hemen ardından Bakan Bekir Pakdemirli bizzat test etmişti. 20 Şubat 2020’de yapılan ilk ihaleye 2 gün kala uçakları üreten Beriyev’in CEO’su Yuriy Grudinin, “Türkiye jet amfibi uçağı ihalesi açtı. Bu sadece bizde var” diyerek aslında sonucu açıklamış oldu.

İhale 20 Şubat’ta toplandı. Ruslar Ankara’ya kadar geldi. Ancak Suriye politikaları nedeniyle Türkiye ile oldukça gergin günler geçiren Ruslar teklif vermedi. İhale iptal edildi.

7 Mayıs’taki ikinci ihale yapıldı. Grudinin haklı çıktı. Beklenen oldu. İhaleyi Rus uçakları kazandı.

2020’DE 2 UÇAK TEDARİK EDİLDİ

“Orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde kullanılmak üzere 3 adet amfibik uçak kiralanması işi” ihalesi 7 Mayıs’ta yapıldı. Toplam 3 firma ihale dosyası aldı ancak sadece 1 teklif verildi. 3 uçak için çıkılan ve yaklaşık maliyeti 125 milyon 29 bin TL olarak belirlenen ihaleye katılan THK Gökçen Havacılık-CMC Savunma ortaklığı 2 uçak tedarik edebildi.

22 Mayıs’ta imzalanan sözleşmeye göre, 16 Haziran-15 Ekim tarihleri arasındaki 120 gün için 2 uçağa ödenecek kira tutarı 84 milyon 180 bin TL oldu. Buna göre her bir uçağın günlük kiralama bedeli 350 bin lirayı aşıyor.

2021’DE 3 UÇAK İÇİN GÜNLÜK 1.3 MİLYON LİRA

2021 yılında yapılan ihaleye 4 firma ve ortaklık katıldı ancak anlaşılmaz şekilde en pahalı teklifi veren ihaleyi aldı. İhale Türk Hava Kurumu ile CMC iş ortaklığına verildi. Ortaklığın getireceği 3 Be-200 tipi uçağa, 1 Haziran-31 Ekim arasındaki 153 gün için toplam 203 milyon TL ödeme yapılacak.

Geçtiğimiz yıl aynı firmadan kiralanan Beriyev 200 tipi aynı 2 uçağa 120 gün için 84 milyon TL kira ödenmişti. Her bir uçağın günlük kiralama bedeli 350 bin lirayı aşıyordu.

Bu yıl ise kiralanan 3 uçağa 153 gün için 203 milyon 107 bin lira ödenecek. Her bir uçak için kiralama maliyeti 67.7 milyon lira olacak. Yani günlük kira bedeli bir yılda 350 bin liradan 442 bin TL’ye çıktı. Fark yüzde 26’yı buldu.

ZAMANINDA GELMEDİ

1.3 milyon liraya kiralanan 3 Be-200 uçağı sözleşmeye göre 1 Haziran’da göreve başlaması gerekirken gelmedi. Türkiye’nin en güzel ormanları alev alev yandı. Türkiye yaklaşık 30 gün orman yangınlarıyla en kritik güç olan uçaklardan yoksun mücadele etti. İddiaya göre kiralanan şirketin parası ödenmediği için uçakları göndermemişti.

GEÇTİĞİMİZ YIL KAZA YAPTI

Türkiye’nin kiraladığı BE-200 tipi uçaklardan biri geçtiğimiz yıl orman yangınlarıyla mücadele sırasıda su alırken bir kaza yapmış ve motorunda ciddi hasar meydana gelmişti.

Son Dakika… Kahramanmaraş’ta yangın söndürme uçağı düştü: 8 ölü

Yorumlar kapalı.