Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan’ı bugün Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Erbakan, Erdoğan’ı kapıda karşıladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da Erdoğan’a eşlik etti.
Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen Fatih Erbakan, ziyarete ilişkin detayları paylaşarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Burada konuşma yapan Erbakan, şunları söyledi:
“DÜN YANLIŞ DEDİĞİMİZE BUGÜN DOĞRU DEMEK GİBİ BİR DURUŞ SÖZ KONUSU OLAMAZ”
“Tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarımızla ve kendi logomuzla gireceğiz. Ancak Cumhur İttifakı çatısı altında olacak. Altılı kaosa ülkemizi teslim etmemek adına milli ve kararlı bir adım attık. Ancak bununla birlikte prensiplerimizden de taviz vermeyeceğiz. Dün hangi doğru ve yanlışları dile getirdiysek bundan sonra da aynısını ifade edeceğiz. Yanlışların düzelmesi için devam edeceğiz. Dün yanlış dediğimize bugün doğru demek gibi bir duruş söz konusu olamaz.
Sayın Cumhurbaşkanımız, kuracağı hükümetle prensiplerimiz doğrultusunda hayırlı hizmetleri hayata geçirecektir. Biz de Milli Görüş Meclis’e sloganıyla başlattığımız çalışmayla seçimden sonra TBMM’de en güçlü bir şekilde temsil edilerek, milli yapıcı muhalefetle hayata geçmesinin takipçisi olacağız. İttifak kararımızın hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum.
“BAKANLIK, CUMHURBAŞKANLIĞI YARDIMCILIĞI GİBİ BİR TALEBİMİZ OLMADI”
Buraya gelen her gelen misafirimizin duygulanması, anılarının canlanması son derece doğal. Sayın Cumhurbaşkanımızla da bu yönde bir sohbet oldu. Merhum Erbakan Hocamızın makam odasında oturuyorsunuz dediler. Bina da zaten milli görüşün kalesi diyebileceğimiz bir bina.
Bakanlık, Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı gibi bir talebimiz olmadı. Şu andaki gidişatımız, biz güçlü şekilde Meclis’te olup, grubumuzla mutabık kaldığımız icraatların hayata geçirilmesinin takipçisi olma yol haritamız var.
İTTİFAK’A KATILMIŞTI
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine “müstakil” gideceklerini duyuran Yeniden Refah Partisi, ittifak protokolünün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulmadan önce 24 Mart’ta Cumhur İttifakı’na katıldı. Erbakan, cumhurbaşkanı seçimlerinde de Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayarak adaylıktan çekilmişti.
30 MADDELİK TALEP GÜNDEME GELMİŞTİ
AKP genel başkanvekillerinin Yeniden Refah Partisi’ne yönelik ziyaretlerinin ardından, Yeniden Refah Partisi’nin, Cumhur İttifakı’na katılımı için 30 maddelik teklifi gündeme gelmişti. Maddeler arasında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un “kaldırılması”nın yer aldığı belirtilmişti.
Gazeteci İsmail Saymaz, 30 maddelik talebi şöyle açıklamıştı:
1- Üretim, istihdam ve ihracat ekonomisinin uygulanması.
2- Denk bütçe ve milli kaynakların harekete geçirilerek faiz yükünün azaltılması.
3- Enerjide yerli kaynakların kullanılması, yenilenebilir enerji santralleri ile üretim yapılması ve üretimde yerli ara malları ve hammadde kullanılmasının teşvik edilerek dış ticaret açığını düşürülmesi.
4- İlave vergi ve zamlardan kaçınılması.
5- Çiftçi, esnaf ve üreten kuruluşların faiz borçlarının silinmesi, ana paranın faizsiz yapılandırılması.
6- Çiftçilere arazi değil üretim desteği verilmesi.
7- Yi modeli ile yapılan yatırımların gözden geçirilmesi ve varsa haksız kazancı ortadan kaldırıcı ve önleyici tedbirlerin alınması.
8- Belediyelerin borçlanmasına ilişkin tedbirlerin alınması ve israfların önlenmesi.
9- Tarımsal kotaların kaldırılması.
10- TBMM’nin Hazine’yi fonlandırmasının önündeki engellerin kaldırılması.
11- Çalışanların ve emeklilerin aylık gelirlerinin yoksulluk sınırından aşağıda olmamasının temin edilmesi.
12- İHA-SİHA’lar, yerli otomobil ve diğer stratejik ürünlerin ve savunma silah ve mühimmatlarının üretiminin desteklenmesi.
13- Din, dil, ırk ve gelir düzeyi ayrımı yapılmadan “herkes için adalet” tesisi edilmesi.
14- Atamalarda adalet, liyakat ve aile bütünlüğünün dikkate alınması.
15- İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin TBMM’de de oylanması ve uzantısı 6284 sayılı Yasan’ın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması.
16- 6251 sayılı Yasa’nın gözden geçirilmesi ve sapkınlıkların önlenmesi.
17- Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi.
18- Fullbright Komisyonu’nun faaliyetlerinin sonlandırılması.
19- DSÖ ile yapılan sözleşmelerin milli çıkarlarımıza uygun hale getirilmesi.
20- Doğu ve güneydoğu bölgelerinde İslam kardeşliği esas alınarak ırkçılığın önlenmesi ve devlet-millet kaynaşmasının sağlanması.
21- D8’in canlandırılması ve d60’ın temellerinin atılması.
22- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kazanılmış haklarından taviz verilmeden daha fazlası için gayret edilmesi.
23- Kudüs ile ilgili kırmızı çizgimizin korunması.
24- Suriyelilerin güvenli şekilde ülkelerine dönüşünün temin edilmesi.
25- Süresiz nafaka konusundaki mağduriyetler giderilmelidir.
26- Milli eğitim müfredatının milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi.
27- Zinanın suç sayılması.
28- Mazottan vergi alınmaması.
29- Gübre fiyatlarına en az % 50 sübvansiyon uygulanması.
30- Engellilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması.
Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmak için öne sürdüğü 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un değiştirilmesi talebine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Deryan Yanık ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den itiraz gelmişti. Yeniden Refah Partisi ise 6284 sayılı Kanun’un değiştirilmesi talebinin AKP tarafından kabul edildiğini savunmuştu.
6284 MUTABAKAT METNİNDE YER ALMADI
Cumhur İttifakı’na son anda katıldığını açıklayan Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, katıldığı canlı yayında, daha önce ittifaka dahil olmak için şart koştukları 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Maddesi’nin, yeni mutabakat metninde yer almadığını söylemişti.
Yorumlar kapalı.