Somalili feminist: Facebook’u beni susturmak için kullandılar

İngiltere'de yaşayan ve kadın hakları savunuculuğu yapan Somalili feminist bir kadın Facebook sayfasının, muhafazakar Somalili grupların organize toplu şikayetleri ile kısıtlandığını söylüyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Seni Somali’de öldürmedik, şimdi İngiltere’de özgürsün ama seni Facebook’da susturacağız.” Somali doğumlu olup Birleşik Krallık’ta yaşayan kadın hakları savunucusu Hanna Paranta böyle bir tehdit aldı.

Facebook’ta Hanna Abubakar adını kullanan Hanna Paranta, sosyal medyadaki hesabı üzerinden ev içi şiddet ve tecavüze uğrayan kadınlara destek sağlamaya çalışıyor. Bundan bir yıl kadar önce yaptığı çalışmalara karşı çıkan birinden telefonla böyle bir tehdit aldığını anlatıyor.

Facebook’un ‘bildir’ işlevinin internette tacizden korunmayı sağlamak için icat edildiğini ama bazı çevrelerce tam tersi amaçla kullanıldığını söylüyor.

Hanna’nın Facebook sayfasını 130 bini aşkın kişi takip ediyor. Fakat o, kadınların eşitliğine karşı olan bazı Somalililerin, sayfasını kapattırmak için kendisini Facebook’a şikayet ettiklerini düşünüyor.Facebook her bir şikayet bildiriminin ciddi şekilde ele alınıp araştırıldığını söylüyor.

Yemeği zehirlendi

Şu anda Birleşik Krallık’ta yaşayan 44 yaşındaki Hanna Paranta 7 yaşındayken Somali’den İsveç’e götürülmüş. Orada sosyal danışmanlık eğitimi görmüş ve son on yıldır da kadın hakları savunucusu olarak yoğun bir faaliyet içinde.

İşe Birleşik Krallık’ta yaşayan geniş Somalili azınlık içinde ev içi şiddete ve tecavüze maruz kalan kadınlara destek sağlamakla başlamış ama aynı zamanda sık sık gidip geldiği Somali’deki birçok Batılı yardım kuruluşu ile de yakın işbirliği içinde. Bu da birçok muhafazakar grubun tepkisini çekmiş.

Somali’ye gittiğinde can güvenliği açısından daima bir muhafızla geziyor ve geçen yıl Eylül ayında ülkeye son gidişinde başkent Mogadişu’da kaldığı otelde yediği yemeğe zehir karıştırılmış.

Kendisine haber sızdıran biri sayesinde yemeği yememiş ama bu kez silahlı bir grup onu kaçırmaya çalışmış. Muhafızlarının müdahalesi sayesinde kurtulmuş ve silahlı kişiler kaçmış.

İngiltere’ye dönüşünde de bu tehdit telefonunu aldığını anlatıyor ve Facebook sayfası o günden beri sık sık kapatıldığı ya da kısıtlandığı için bunun arkasında kendisini susturmak isteyen çevrelerin şikayetlerinin bulunduğunu düşünüyor.

Örgütlü bir sosyal medya saldırısıyla karşı karşıya olduğuna inanan Hanna Paranta Facebook’a konuyu bildirmiş ama şirketin bu sahte şikayetleri tespit edip düzenleyemediğini düşünüyor.

Gölge yasak

“Aralık ayından itibaren Facebook’la temasa geçmeye başladım. Onlara her şeyi anlattım. Bu grubun sayfamı kapattırmaya çalıştığını ve beni tehdit ettiğini bidirdim ama kimse beni dinlemedi” diyor.

Bu şikayetlerin arkasında 300 kadar üyesi bulunan bir Facebook Messenger grubu olduğunu düşünen Paranta bu grubun farklı kişileri hedef alıp şikayet ettiği inancında.

Hanna Paranta’yı destekleyen bir kişi bu gruba sızmış ve ona atılan mesajlaşmalardan ekran görüntüleri yollamış.

Bunlar ve İngiltere polisine kendisine yönelen tehditle ilgili başvurusunun belgelerini de Facebook’a bildirmiş.

Ekran görüntülerinden bazılarında kişilerin Paranta’nın Facebook hesabını sınırlamayı nasıl başardıklarını konuştukları ve şimdi YouTube hesabına yönelmeyi planladıkları görülüyor.

Paranta Facebook’un bütün bunları hesaba katmadan ve yapılan şikayetlerin gerçekliğini araştırmadan hesabını sınırlaması karşısında kendisini çaresiz hissediyor.

Şirketle ilişkisinin de aynı ölçüde zorlu olduğunu anlatıyor. Sürekli başka başka bölümlere yönlendirildiğini ve gerçek insanlarla değil bilgisayarlarla görüşmek zorunda bırakıldığını söylüyor.

Paranta bütün bu iddialar yanıtlarını sormak üzere BBC tarafından yapılan başvurudan sonra Facebook’un, sayfasındaki canlı yayın gibi konularda getirilen bazı kısıtlamaları birkaç ay önce kaldırdığını anlatıyor.

Somalili feminist: Facebook’u beni susturmak için kullandılar

Yorumlar kapalı.