Soma Davası'nda 'adalet' gelmedi: "Kabul edilebilir gibi değil"

Soma Davası’nda ‘adalet’ gelmedi: “Kabul edilebilir gibi değil”

2019'da Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden başlayan Soma Maden Katliamı davasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Aile avukatlarından Nergiz Tuba Aslan "Kabul edilebilir gibi değil. Yeni infaz yasasına göre cezaları kesinleşse bile yatacağı en fazla birkaç aydır onu da yatar mı bilmiyorum. Biz mücadelenin hukuki boyutunu bırakmayacağız” dedi.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

301 madencinin katledildiği Soma Katliamı davasında patron Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verilirken tutuklama kararı çıkmadı. Facia sırasında kötü eylem planlarıyla daha fazla işçinin ölmesine neden olan Haluk Evinç beraat etti. Diğer sanıklara 12,5 yıl hapis cezası verildi.

Verilen cezaları değerlendiren aile avukatlarından Nergiz Tuba Aslan “Sanıkların tamamı serbest. Herhangi bir tutuklama kararı yok. Karar kesinleşmeden de infaz aşamasına geçilmeyecek. Kabul edilebilir gibi değil. Yeni infaz yasasına göre cezaları kesinleşse bile yatacağı en fazla birkaç aydır onu da yatar mı bilmiyorum. Biz mücadelenin hukuki boyutunu bırakmayacağız” dedi.

CAN GÜRKAN’A TUTUKLAMA KARARI YOK

Can Gürkan’ın olası kast yerine suçunu hafifletici olan bilinçli taksirle yargılandığını hatırlatan Aslan şöyle konuştu: “Tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurulduğunda ve ceza olası kasıttan kurulmadığı için yatacağı süre yeni infaz yasası düzenlemesine göre aldığı cezanın yarısı. Kasten işlenen bir suç olmadığı yönünde yargılandığı için aldığı cezanın sadece yarısını yatması gerekiyor sonra denetimli serbest süreci. Karar kesinleştiğinde dahi 301 kişinin ölmesinden sorumlu olan, şirketin patronu, en üst düzey yöneticisi birkaç ay belki hapishanede kalacak belki kalmayacak.”

BERAAT KARARI KABUL EDİLEMEZ

Aslan, Haluk Evinç hakkında verilen beraat kararını şöyle değerlendirdi: “Can Gürkan hakkında bilinçli taksirden hüküm kurulmuş olması gibi Haluk Evinç hakkında da beraat kararının verilmiş olması kabul edilemez. Bu madende acil eylem durum planının başkanı. Hazırlanan acil eylem durum planında başkan sıfatında. Özellikle madende katliam gerçekleştikten sonra havalandırmanın ters çevrilmesi kararını veren insan. Bu havalandırma ters çevrildikten sonra 23 kişinin bizzat ölümüne neden olan insan ve aynı zamanda o katliam yaşandıktan sonra etkili bir kriz yönetimi sağlamadığı için bir kaos ortamı oluştuğundan katliamda ölen işçi sayısının artmasına neden olan insan. Hem yapması gereken işleri yapmadığı için bir de bizzat iradi olarak karar verip havalandırmayı ters çevirdiği için 23 kişinin ölmesinden bizzat sorumlu olan insan hakkında beraat kararı verildi. Kabul edilebilir gibi değil.”

TÜM HUKUK YOLLARINI KULLANACAĞIZ

Aslan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tüm hukuk yollarını tüketeceğiz. Yargıtay’dan mahkemeye atanmış hakimler tarafından verilecekse bu kararlar bunu kabul etmemiz mümkün değil. Elbette AYM ve AİHM süreçlerini işleteceğiz.

Soma Davası’nda ‘adalet’ gelmedi: “Kabul edilebilir gibi değil”

Yorumlar kapalı.