Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığı arttı. Kolay bulaşıyor ve yayılıyor olması nedeniyle sık bulaşan viral üst solum yolu hastalıkları özellikle kış mevsiminde daha fazla görülüyor. Çünkü ısı değişiklikleri bu mevsimde daha fazla, insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyor ve böylece toplu alanlarda kişilere çok çabuk bulaşıyor, okullar, metrolar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve çalışma ortamlarında kişiden kişiye geçerek hızla yayılabiliyor.
Öksürük,boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, terleme, ağız kuruluğu, geniz akıntısı, yutma zorluğu, göz yaşarması ve sulanması gibi bir çok semptomla kendini gösterir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
NASIL BULAŞIR ?
Hastalığı genellikle çocuklar okuldan alarak eve yani aileye getirir ve bulaştırır. Sonrasında anne veya baba bu hastalığı iş yerine götürerek çalışma arkadaşlarına bulaştırır, kardeşler başka okullara götürerek sınıf arkadaşlarına bulaştırır. Ayrıca toplu taşıma araçları, avm gibi yerlerde kazanılan üst solunum yolu enfeksiyonları aile fertlerine bulaştırılarak hızla yayılır.
İLK YAPILMASI GEREKEN NEDİR?
Üst solunum yolu enfeksiyonunda ilk yapılması gereken müdahale burun tıkanıklığını açmaktır. Burun tıkanıklığı açılmadığı zaman ağızdan nefes almaya bağlı boğaz ağrısı, ağız kuruluğu ve boğaz enfeksiyonları sıklığı artar, yine burun tıkanıklığına bağlı kulaklarda dolgunluk basınç artışı ve tıkanma ortaya çıkarak kulak enfeksiyonları sıklığı özellikle çocuklarda daha fazla miktarda karşımıza çıkar.
Yine burun tıkanıklığı sonucu burundan geriye akan akıntılar,öksürük yaparak hastalığın yayılmasına neden olur.Burun tıkanıklığı boğaz ağrısı göz yaşarması,yüksek ateş yaygın kas eklem ağrısı yaparsa grip olarak adlandırılırken, burun tıkanıklığı boğaz ağrısı geniz akıntısı hafif öksürük yaparsa soğuk algınlığı olarak adlandırılır.
Erişkinlerde ve çocuklarda korunmak için genel hijyen kurallarına uyumak, hasta kişilerden uzak durmak,öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burnun kapatılması genel önlemlerdir, herkes uymalıdır.
Bol sıvı almak virüslerin atılımını kolaylaştıracağı için tavsiye edilir. Ada çayı, ıhlamur, bal gibi doğal maddeler iyileşmeyi hızlandırır. Antioksidan içeren doğal gıdalar tüketmek paça çorbası, tavuk suyu, ve vitamin deposu olan narenciye gibi besinler tüketmek iyileşmeyi hızlandırır.
NASIL DAHA AZ HASTALANIRIZ ?
Özellikle burun tıkanıklığı fazla olan çocuk ve erişkinler hafif bir enfeksiyon ile daha fazla hasta olur. Burun alerjisi, çocuklarda geniz eti, erişkinlerde de burun eti ve burun içerisindeki eğrilikler üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha geç düzelmesine ve daha uzun sürmesine neden olur. Bu kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonları hemen ya akciğere iner,kulaklara vurur veya sinüzite döner.
KIŞ MEVSİMİNDE KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
– Hasta kişilerin hastalığını başkasına bulaştırmaması için gayret göstermesi gerekiyor.
– Kış mevsimine özgü vitamin deposu olarak bilinen narenciye ve doğal bağışıklık güçlendiren gıdaların tüketilmesi gerekli.
– Eğer hastalığı kapmışsak İlk müdahale burnu açık tutmaya çalışmamız lazım.
– Sürekli hasta oluyorsanız bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmanız gerekiyor.
– Kış mevsimine uygun giyinmek beslenmek ve uyumak gerekli.