Sinovac’ın aşısını kullanan ülkeler 3. doz için yeni aşı arayışında

Hong Kong, Çin aşısı Sinovac'ın ürettiği antikorların çok çabuk ortadan kaybolduğu yönündeki kanıtların ardından flaş bir karar aldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hong Kong’da Sinovac aşısı olanların antikor seviyesindeki hızlı düşüş üzerine Biontech’in mRNA teknolojiyle takviye yapılması için testlere başlandı.

Hong Kong’da uygulanan aşıların 3’te 1’ini Sinovac oluşturuyordu. Ancak yapılan son araştırmalar bu aşının korumasının zamanla azaldığını gösterdi.

Bunun üzerine harekete Hong Kong yönetimi daha önce Sinovac aşısı olanlara hangi aşının uygulanacağını belirlemek için bir çalışma başlattı.

İki doz Sinovac olan 84 denek üzerinde başlatılan çalışmalarda 3. doz olarak deneklerin bir kısmına yine Sinovac diğer kısmına ise Biontech aşısıyla takviye yapıldı.

Araştırma tamamlanırken sonuçları 1 ay içinde açıklanacak.

“Antikor seviyesi neredeyse tespit edilemeyecek kadar düşüyor”

Araştırmayı yürüten isimlerden olan Prof. Dr. David Hui, “Hangisinin daha iyi güçlendiriciye sahip olduğunu göereceğiz. Bu veriler hükümete verilecek. Böylece daha önce 2 doz Sinovac almış olanların aşı platformlarının değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar verilecek” dedi.

Hui inaktif aşı platformlarının sınırlamaları nedeniyle antikor seviyelerinin 6 ila 8 ay sonra neredeyse tespit edilemediğini söyleyerek “İnsanları ciddi hastalık ve ölümden koruyabilen T hücreti yanıtı halen sürüyor. Ancak antikor seviyesi çok düşük ve kişiyi enfeksiyondan koruyamıyor” diye konuştu.

Delta varyantının çıkmasının ardından Sinovac aşısının yetersizliği ortaya çıkmıştı. Bu aşıyı kullanan birçok ülke 3. doz için antikor sayısını artıracak başka bir aşı seçmeye çalışıyor.

Biontech ile Sinovac aşısının güçlendirici etkileri arasında çok büyük fark olduğu geçenlerde yayınlanan bir araştırmada ortaya çıkmıştı.

Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3. doz aşısını Sinovac’ın Coronavac’ıyla yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7.5 kat arttığını, BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildiğini belirtmişti.

Sinovac’ın aşısını kullanan ülkeler 3. doz için yeni aşı arayışında

Yorumlar kapalı.