Şili’de göstericilere ‘suçlu’ diyen içişleri bakanı kovuldu

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, metro zammına karşı başlayıp polis şiddetine tepki olarak yayılan protestolar karşısında sekiz bakanı görevden aldı. Göstericilere ‘suçlu' diyerek tepki çeken İçişleri Bakanı Andres Chadwick de görevden alınanlar arasında.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şili’de günlerdir devam eden protestoları yatıştırmak isteyen Devlet Başkanı Sebastian Pinera, aralarında içişleri ve maliye bakanlarının da olduğu sekiz kişiyi görevden aldı. Geçtiğimiz günlerde halkın taleplerini karşılayacak yeni bir kabine kurmak için bütün bakanların istifasını isteyen Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, dün beklenen duyuruyu yaptı. Pinera, sekiz bakanı görevden aldığını açıkladı.

Görevden alınanlar arasında geçen hafta göstericilere ‘suçlu’ diyerek tepki çeken İçişleri Bakanı Andres Chadwick bulunuyor. Pinera’nın güvendiği bir isim ve kuzeni olan Chadwick’in yerine parlamento ile irtibatı sağlayan Devlet Bakanı Gonzalo Blumel atandı. Maliye Bakanı Felipe Larrain’in yerine de ekonomi profesörü Ignacio Briones’i getirildi. Ayrıca savunma, ekonomi, çalışma ve spor bakanlıkları da değişti. Santiago Valisi Karla Rubilar’ın da yeni hükümet sözcüsü olması kararlaştırıldı.

PİNERA: HÜKÜMETİN DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU

Ülkenin ‘zor günlerden’ geçtiğini belirten Sebastian Pinera, “Şili değişti ve yeni zorluklarla mücadele etmek için hükümetin de değişmesi gerekiyordu” açıklamasında bulundu. Şili halkı tarafından verilen ‘güçlü ve açık mesajı’ dinlediklerini belirten Pinera, halkın daha adil ve destekleyici bir yönetimi hak ettiğini söyledi.

METRO ZAMMI ARDINDAN PROTESTOLAR BAŞLADI

Başkent Santiago’da en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde dört zam yapılması kararı alınmıştı. Karara tepki olarak metroda ‘turnikeden atlama’ şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenlere güç kullanmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Ülke geneline yayılan gösteriler nedeniyle yağmalama ve kundaklama olayları yaşanmış, üç bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan ‘acil durum’ ve ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan edilmişti. Kabinedeki değişim ve başkanın açıklamalarına rağmen sosyal medyada gösterilerin devam etmesi çağrıları yapılıyor.

Şili’de göstericilere ‘suçlu’ diyen içişleri bakanı kovuldu

Yorumlar kapalı.