Sigarayı bırakmanın bir kişinin sağlığı, enerjisi ve zindeliği üzerinde oldukça olumlu bir etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Y. Birol Saygı, kişinin sigarayı bırakmasından hemen sonra vücudun kendini onarmaya başladığını anlatarak, kalp hastalığı gibi sigara ile ilgili hastalıklara yakalanma riskinin hızlı bir şekilde düşeceğini anlatıyor.
Saygı sigarayı bırakmak için 5 önemli nedeni şöyle sıralıyor:
-
Sigara içmek nefes alma güçlüğü yaratır. Sigarayı bıraktıktan 48 saat sonra daha rahat nefes almaya başlarsınız.
-
Sigara dumanı, tüm iç organları riske atan zehirlerin ve kansere neden olan kimyasalların toksik bir karışımıdır. Bir nefesi bile büyük tehlike içerir.
-
Sigara içmek vücudunuzdaki serbest radikallerin üretimini hızlandırır. Bu da hastalık riskini artırır.
-
Vücuttaki antioksidanları etkisiz hale getirir.
-
Sigara, içenlerin lezzetleri tatma yeteneğini değiştirir ve bastırır. Sigarayı bıraktığınızda yiyecekleri daha keyif alarak tüketirsiniz.
“48 SAAT SONRA NEFES ALMAK KOLAYLAŞIR”
Sigarayı bırakmanın bir kişinin sağlığı, enerjisi ve zindeliği üzerinde oldukça olumlu bir etkisi olduğunu belirten Saygı, “Sigarayı bıraktıktan sonra ilk iki veya üç hafta, sigara içme belirtileri yaşanması ve güçlü sigara içme dürtüsü ile baş etmeyi öğrenilmesi nedeniyle birçok sigara içen için geçmesi çok zor bir süreç olabilir. Bununla birlikte, 48 saat sonra akciğerler karbon monoksitten arınır, nefes almak daha kolay hale gelir, bronşiyal tüpler gevşemeye başlar ve vücudun enerji seviyeleri artar. Sigarayı bıraktıktan sonra kan dolaşımınız da iyileşir. Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi seçenek; hem vücudunuzda üretilen serbest radikalleri azaltmak hem de vücudunuzun antioksidan seviyesini arttırmak için sigarayı tamamen bırakmaktır”dedi.
BİR NEFES BİLE BÜYÜK TEHLİKE
Sigara dumanı içindeki kimyasallardan bahseden Saygı, “Sigara dumanı, benzen, formaldehit, hidrojen siyanür, karbon monoksit ve arsenik ile serbest radikaller üreten radyoaktif bileşenlere sahip olup zehirli, kansere neden olan zararlı kimyasalları içerdiğini söyledi. Sigara içmenin vücudun besin maddelerini emme ve işleme yeteneğinde büyük rol oynadığını belirten Saygı, “Sigaradaki nikotin, vücudun sistemlerini ve bunların işlevlerini olumsuz yönde etkileyen güçlü bir kimyasaldır. Nikotinin etkilediği fonksiyonlardan biri, vücudun uygun besin seviyesini koruma yeteneğini azaltmasıdır” diye konuştu.
SERBEST RADİKAL ÜRETİMİNİ HIZLANDIRIYOR
Sigara içerek serbest radikallerin vücudu hasara karşı nasıl savunmasız bıraktığını anlatan Saygı, “Serbest radikaller, tek sayıda elektrona sahip olan atomlar veya moleküllerdir. Moleküller bu durumda olmayı sevmezler, bu da onları çok kararsız hale getirir. Bu mutsuz serbest radikaller, enerjilerini stabilize edebilmeleri için bir elektron arayarak vücutta dolaşırlar. İhtiyaç duydukları elektronu nerede bulduklarına bağlı olarak, sağlıklı dokuya zarar verebilirler. Kollajene müdahale ettiklerinde, kötü şöhretli ‘sigara içenlerin kırışıklıklarına’ neden olurlar. Kan damarlarıyla karşılaştıklarında, kalp krizi için zemin hazırlayan kan damarı astarına zarar verebilirler. Hücrelerimizde DNA olduğunda, hasar (gen mutasyonları) ortaya çıkabilir. Bir kanser hücresinin oluşumundan gen mutasyonlarının birikmesi sorumludur” ifadelerini kullandı.
ANTİOKSİDANLARI ETKİSİZ BIRAKIYOR
Sigara içmenin vücudun çeşitli vitamin ve mineralleri emme yeteneğini olumsuz etkilediğini belirten Saygı, “Araştırmalar, sigara içen veya sigara dumanına maruz kalanların vücutlarında C vitamini miktarını azalttığını bulmuştur. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre günlük 35 mg daha fazla C vitamini gerektirdiği düşünülmektedir. E vitamini ise hava kirliliği ve sigara dumanını soluduğumuzda akciğerlere serbest radikal hasarına karşı ilk savunma hatlarından biridir. E vitamini antioksidan bir güç merkezidir. C vitamini gibi, sigara içmenin de E vitamini gereksinimlerini arttırdığı bilinmektedir. Sigara içen insanlar da daha az D vitamini emilimi nedeniyle daha fazla osteoporoz insidansına sahip olma eğilimindedir” dedi.
YENİDEN LEZZET ALIN
Sigara, içenlerin lezzetleri tatma yeteneğini değiştiğinden bahsede Saygı, “Sigara içmek beyne nikotin sağlar. Sigara, içenlerin lezzetleri tatma yeteneğini değiştirir ve bastırır. Tütün dumanının teneffüs edilmesinden kaynaklanan azalan oksijen kaynağı da ağızda lezzet tanımanın donmasına neden olur. Sigarayı bırakınca vücuttaki nikotin seviyeleri düşer. Kısa sürede kişi yiyecekleri daha iyi tatmaya başlar ve lezzetler daha belirginleşir. Sigara içmek, burun geçişini tahriş etmesi nedeniyle koku duyunuzu bozmaktadır. Ayrıca nikotin, beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle iştahı bastırır, lezzeti algılama şeklimizi değiştirir. Sağlığımız için sağlıklı bir diyet önemlidir ve sigarayı bırakmak daha fazla sayıda gıdadan keyif almanızı sağlayacaktır” diye konuştu.