1. Haberler
  2. Gündem
  3. Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi? Seçmen bilgi kağıdı zorunlu mu?

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi? Seçmen bilgi kağıdı zorunlu mu?

14 Mayıs 2023 seçimlerine sayılı günler kaldı. Vatandaşların hangi okulda oy kullanacağını belirten seçmen kağıdı adreslere gönderilmeye başlandı. Seçme hakkı bulunan her vatandaşa gönderilen seçmen kağıdının ulaşmadığı ya da kaybedenler “Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi” sorusuna yanıt arıyor. Peki seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi? Seçmen bilgi kağıdı zorunlu mu? İşte detaylar…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 14 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor.

Vatandaşlar hangi okul ve sandıkta oy kullanacağını merak ederken, seçmen bilgi kağıdı adreslere gönderilmeye başlandı. Seçmenlerin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdı bazen adreslere ulaşmayabiliyor. Bu durumda birçok vatandaş “Seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilir mi?” sorusunun yanıtını arıyor.

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANABİLİR Mİ?

Seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin seçim dönemlerinde sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra, her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini, seçmen sıra numarasını ve diğer bilgilerini gösterir belge (Seçmen Bilgi Kâğıdı) hazırlanır. Seçmen bilgi kağıdı, seçim takviminde belirlenen tarihler arasında, ilçe seçim kurulları tarafından seçmenlere dağıtılır.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil.

SEÇMEN KAĞIDI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Seçmen Bilgi Kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden nerede oy kullanacaklarını sorgulayabilir, seçmen bilgi kayıtlarının dökümünü alabilirler.

SEÇİMLERDE HANGİ KİMLİK BELGELERİ ZORUNLU?

Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.

Bu belgeler nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler.

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi? Seçmen bilgi kağıdı zorunlu mu?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.