1. Haberler
  2. Politika
  3. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Artık Türkiye’ye tersine beyin göçü var diyebiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Artık Türkiye’ye tersine beyin göçü var diyebiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı’ndan sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açmasına, yerli otomobilden yine yerli Kovid-19 aşı çalışmalarına kadar merak edilen birçok konuda açıklamalarda bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Uzay Ajansı’nın koordinasyonunda yürütülecek Milli Uzay Programı, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Uzay alanında atılacak bu adımlar, Türkiye’nin uluslararası konumuna nasıl katkı sunacağı oldukça merak ediliyor. “Birçok ülke bizimle irtibata geçip Milli Uzay Programı’nın detaylarını öğrenmeye çalışıyor, ‘Bu konuda beraber çalışmalar yapılabilir miyiz’  diye soruyorlar” açıklamasında bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, röportajında şunları aktardı:

“Biz tabii, bundan memnuniyet duyuyoruz. Aslında Türkiye, uzay teknolojileri alanında özellikle son 18 yılda büyük kabiliyetler geliştirmiş bir ülke. Şu anda kendi haberleşme uydularımızı, gözlem uydularımızı üretebiliyoruz. Özellikle uzaya erişimde önemli bir alan olan roket teknolojilerinde de kendi kabiliyetlerini geliştirmiş bir ülkeyiz. Milli Uzay Programıyla artık Türkiye’nin şimdiye kadar geliştirdiği kabiliyetleri bir üst lige çıkarmanın zamanının geldiğini dünyaya duyurduk.” 

‘Geliştirdiğimiz bu teknolojilerin çalıştığını dünyaya ispat etmek istiyoruz’

Türkiye’nin uzaya erişimini sağlayacak roket teknolojilerinin şimdilik istenilen seviyede olmadığını aktaran Bakan Varank, “Dolayısıyla ABD, Rusya ya da başka ülkelerle işbirliği halinde dünya yörüngesine çıkaracağımız uzay aracımızı kendi geliştirdiğimiz hibrit motorlarımızı ateşleyerek Ay’la buluşturmak istiyoruz” dedi. Bakan Varank, şunları söyledi:

“Dünyada şimdiye kadar bunu yapabilen 5-6 ülke var. Türkiye’yi bu ülkeler arasına sokmak istiyoruz. Uzay alanında geliştirdiğimiz bu teknolojilerin çalıştığını, dünyaya ispat etmek istiyoruz. Dolayısıyla burada oluşan uzay ekonomisinin de Türkiye’ye bir katkı sağlamasını bekliyoruz. Uzay, barışçıl amaçlarla da askeri amaçlarla da kullanılabilen bir alan. Burada şunu altını çizmemiz gerekir: Türkiye Uzay Ajansı’nın bütün faaliyetleri; sivil alanda, uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması çerçevesinde yapılan faaliyetlerdir. Uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması alanında dünyadaki işbirliklerimizi de geliştirerek İnşallah Türkiye’yi tekrar hızlanan bu uzay yarışında önemli bir ülke konumuna getireceğiz.”

‘Yurt dışına gitmiş herkesi beyin göçü olarak algılamamak gerekiyor’

Son yıllarda Türkiye’den özellikle Avrupa ülkelerine doğru bir beyin göçü olduğu belirtiliyor ve bu göçün ‘engellenemediği’ eleştirileri yapılıyor. Bakan Varank, bu eleştirilere şu yanıtı veriyor:

“Bu soru iç kamuoyunda da çok sıklıkla soruluyor. Türkiye’den eğitim amacıyla ya da farklı nedenlerle yurt dışına gitmiş herkesi beyin göçü olarak algılamamak gerekiyor. Biz, birçok insanımızı yurt dışına gitmesi için teşvik ediyoruz. Gitsinler, orada eğitim alsınlar, eğitimlerini tamamlasınlar, çalışabiliyorlarsa önemli projelerde çalışsınlar ama ülkelerine bir katkıları olabiliyorsa bu katkıyı vermekten de çekinmesinler. Dolayısıyla ‘Türkiye’de çok yaygın bir beyin göçü var’  demeyi çok doğru bulmuyorum. Hem Doğu ile hem de Batı ile irtibatlarımız var. Dolayısıyla eğer bir Türk bilim insanı yurt dışına gitmek istiyorsa, projelerde çalışmak, Türkiye’de olmayan bir teknoloji alanında faaliyetlerini yürütmek, kendini yetiştirmek istiyorsa bilakis biz bunu destekliyoruz ama Türkiye’nin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağını Türkiye’ye kazandırmak için de çok yoğun faaliyetler gerçekleştiriyoruz.” 

Kaynak: Sputnik

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Artık Türkiye’ye tersine beyin göçü var diyebiliriz
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.