Sanat galerilerine meydan okuyan bir sergi: İnsargi

Sanat galerilerine meydan okuyan sanatçı Adyali, eserlerini İnsargi adını verdiği hareket halindeki galeri ile Kadıköy sokaklarında sergiledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tanımlanan ve sıfatları atfedilen sanat galerilerinin tek taraflı bir çıkar anlaşmasıyla hareket etmesi sebebiyle, eserlerini sergilemek için kendine platform bulamamış veya henüz nasıl bulacağını bilmeyen yeni sanatçılara; farklı bir sergileme yöntemini denemiş başarısız olmuş veya denemeye gücü yetmeyen bu yüzden tek çareyi sanat galerilerine büyük meblağlar ödemekte bulan sanatçılara; kendi yordamlarıyla sanatlarını sergileme şansı sunmak ve bu çirkin ‘‘kazanmak için ödeme yap (pay to win)’’ sistemini sarsmak ve yıkmaktır.

Tıpkı müzik sektöründeki sahne sisteminin bozukluğu ve buna çare olarak sokak müziği yaparak kitlesine ulaşma şansı yakalayan sokak müzisyenleri gibi, İnsargi bir çeşit sokak galerisidir. Sokak müziğinde olduğu gibi, sanatçı herhangi birine veya herhangi bir kuruma/kuruluşa para ödemeden, ücretsiz bir şekilde sanatını sergileyebilmelidir.

Planlanan ilk İnsargi: Adyali tarafından 5 eser, 50×70 boyutlarında ve özellikle en hafif kanvas üzerine yapılmış böylece taşımak kolay ve sıkıntısız olacaktır, Kadıköy, İstanbul’da; Yeldeğirmeni ve Moda bölgelerinde, özellikle ilgi çekecek lokasyonlarda durularak yaklaşık 1-2 saatlik bir sergi olarak gerçekleştirilecektir. İnsarginin evreleri, tanıtım açısından kaydedilecek ve İnsargi’yi anlatacak ve tanıtacak bir yazı eşliğinde videosu kurgulanarak paylaşılacaktır. Amaç, asla topluma rahatsızlık vermek değildir ve İnsargi boyunca Türkiye içinde bulunulan dönem sebebiyle hiçbir siyasi/politik ideoloji fikrinde bulunulmamalıdır. Amaç, sanatçıların ücretsiz ve özgürce sanatlarını sergileyebilmesine olanak sağlamaktır. Bunu, sokakta birkaç arkadaşa resimlerini göstermek gibi düşünmek gerekmektedir.

İnsargi, görsel olarak 3 insanın, bir sergi duvarı gibi davranması ve resimlerin gösterilmesi için ayakta yanyana beklemeleridir. Duraklamalar, günlük hayatın işleyişini aksatmamak ve olası bir soruna yol açmamak adına mümkün olduğunca 30 saniyeyi aşmamalıdır. Ana caddelerde ve insan ve araç trafiğine açık yollarda duraklama yapılmamalıdır. Hedef kitle, hareket halinde olmayan ve ara sokaktaki bir mekanda kalabalıkça oturmuş müşteri rolündeki insan gruplarıdır. Böylece, insanlar oturuyor ve hayatlarına devam ediyorken sanat onlara gelebilir çünkü sanat asla erişilmez olmak için değildir, aksine sanat eserleri yalnız, topluma ve toplumun üyeleri olan insanlara ulaştığında etkisini iyiye dönük olarak artırabilir.

İnsargi, Eylül ortasına kadar gerçekleşecektir. İnsargideki kişiler, asla yöneltilen sorulara cevap vermeyecektir. Soruları olan ve daha fazlasını öğrenmek isteyen insanlara broşür benzeri, İnsarginin manifestosunu açıklayan bilgilendirme yazıları verilecektir. Bu broşürler üzerinde manifesto dışında sanatçının iletişim adresleri ve bir eserinin fotoğrafı bulunacaktır. Böylece, sanatçı muhtemel kitlesiyle ilk temasını kurmuş olacaktır.

İnsargi’nin yaratıcısı Adyali’nin manifestosu şöyle:

“Eserlerimi 7-10 gün boyunca, açılış günü dışında kimsenin uğramadığı ev salonu kadar duvarları bulunan alçak tavanlı sergileme alanlarında, en az 500-1000 TL karşılığında sergilemeyi teklif eden; ödeme tamamlandıktan sonra ne sanatçıyla ne de muhtemel alıcı/koleksiyonerle gerekli iletişimde bulunan; sergi yazlık bölgede gerçekleşiyor ise gün içinde salonda değil, muhtemel bir plajda tatillenen küratör ve çalışanlara sahip; eser isimlerini doğru yazmaya –hatta yazmaya dahi- tenezzül etmeyen galeriler…
Sizi ve sanata olan bakış ve yaklaşımınızı reddediyorum.
Sanat, sizin o kısacık duvarlarınızda asılı olmadığı sürece de varlığını devam ettiriyor. Bir sanatçı olarak kendi seyirci, takipçi, sanatımısever kitleyi kendim oluşturmak için adım atıyorum. Adımlarımı atıyor, durup bekliyor, gösterimden sonra yeniden ilerliyorum. İnsargiyi başlattım.”

Sanat galerilerine meydan okuyan bir sergi: İnsargi

Yorumlar kapalı.