Türkiye’de 1 Temmuz’da başlayan normalleşme süreci üzerinden iki aydan fazla süre geçmesinin ardından vaka sayılarında her geçen gün ciddi bir artış yaşanıyor. Turizm sezonunun sonuna gelinmesi, okulların açılması ve yaklaşan sonbahar ile beraber kapalı alanlara geri dönülmeye başlanması, endişeleri artırıyor. Günlük vaka sayısının yeniden 30 binlere gelmesi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 250’nin üzerine çıkmasının ardından, hastanelerin yoğun bakımları tekrar doldu, yeni Covid-19 servisleri açıldı.
İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, temmuz ayında Türkiye genelinde vaka sayısının günlük 4 binlere kadar düşmesinin ardından hastanelerin yoğun bakımlarının ve servislerinin azaltıldığını, olan yoğun bakımlarında o dönem yarısının dolu olduğunu söyledi. Op. Dr. Çamlı, “Temmuz ayında İzmir’de günlük 100 vaka vardı ve hastaneye yatan kişi sayısı 10’lara kadar düşmüştü. Şimdi geldiğimiz noktada servisler ve yoğun bakımlar tekrar doldu, yeni yoğun bakımlar ve servisler açıldı. Örneğin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım sayısı 4’e çıktı ve hepsi tam dolu durumda. İzmir’de haftalık olarak açıklanan yüz binde 45 vaka sayısının bir gerçekliği yok. Her gün 1200 ile 1500 vaka çıkıyor. Bu da orantı olarak her gün 100 kişinin hastaneye yatması demek. İzmir’de sistem henüz tıkanmadı ama bir yoğunluk var. Hastaneye yatanların ise yüzde 90’ının aşısız olduğunu biliyoruz. Tam aşılı olup yatanların oranı yüzde 2 civarında onlarda ya yaşı ileri ya da kronik rahatsızlığı olan kişiler” dedi.
BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre, havalanmayan kapalı alanların riskli olduğunu dile getiren Op. Dr. Çamlı, “Hava sıcakken herkes bu aylara kadar dışarıdaydı ancak önümüzdeki süreçte bütün etkinlikler kapalı alanlarda gerçekleşecek. Geçen seneki tablonun aynısını yine yaşayacağız. Geçen sene grip aşısı konusunda sorunlar yaşamıştık. Bu sene riskli gruplar için grip aşısı planlaması yapıldı mı bilmiyoruz. Şu anda 4’üncü pikin yükselme aşamasındayız. Temmuz ayına göre vaka sayısı 5, vefat sayısı ise 6 kat artarken ek tedbir alınmıyorsa bu sürü bağışıklığı uygulanıyor demektir. Mu varyantı içinde ek tedbirler alınmadı. Şu anda sağlık sistemi eğer kaldırıyorsa herhangi bir sorun yok diye bakılıyor. Amaç mücadele etmek değil idare etmek” diye konuştu.
Türkiye’de tam aşılı denilebilecek kesimlerin toplamının yüzde 40 civarında olduğunu belirten Op. Dr. Çamlı, “Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80’in aşılanması gerektiğini söyledik. Şu anda bu hedefin daha yarısındayız. Sonbahar mevsimine toplumsal bağışıklıktan uzak bir şekilde girmek büyük bir handikap. Pandemi yönetimi tamamen algı yönetimi üzerinden devam ediyor. Vaka sayıları ne kadar doğru o bile belli değil. İzmir’de günde 1200-1500 vaka demek haftalık yüz binde 200 vaka demek. Ancak açıklanan tabloda bu yüz binde 45. Demek ki Türkiye genelindeki 22, 25 ve 27 binli rakamlarda doğru değil. Okullar açıldı ancak bu süreçte TTB’nin yaptığı hiçbir öneri dinlenmedi” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 400 POZİTİF VAKA
Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin de test pozitifliğinin yüzde 10 civarına yükseldiğine vurgulayarak, “Yangından sonra ciddi bir yükselme vardı vakalarda ama şimdi bir yatay eğride seyrediyor. Fethiye’de ciddi bir pozitif vaka oranı var. Hastanelerde tekrar doluluk yaşıyoruz. Yoğun bakımların tamamı dolmuş durumda. Muğla Merkez Menteşe’de 4 yoğun bakım var ve hepsi dolu. Muğla genelinde günlük 4 bin civarı test yapılıyor ve ortalama 400 pozitif vaka çıkıyor. Bu Muğla için ciddi yüksek bir rakam. Muğla’da aynı zamanda ciddi bir hekim istifası yaşanıyor. Muğla genelinde 30’un üzerinde uzman hekim istifa etti. Bunun 11’i sadece Milas’ta ve Milas Devlet Hastanesi hizmet veremez duruma geldi. Marmaris’te de benzer bir durum var. Bunların dışında yoğun bir emeklilik talebi de var ama bunlar gönüllü değil insanlar artan iş yükünden dolayı mecburen emeklilik istiyor. İl genelinde geçici görevlendirme ciddi şekilde arttı ve bu geçici görevlendirme artık sağlık emekçileri içinde cezalandırmaya dönüşmüş durumda” diye konuştu.
Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, “Sahadan aldığımız verilerle Sağlık Bakanlığı’nın haritası uyumlu görünüyor. Manisa ile bu harita uyumlu gibi gözüküyor. Temmuz ayından sonra normal açılımla birlikte 20 kat vakalarda artış oldu. Günlük 10-15 civarına düşen vakalar şu an 200’ün üzerine çıkmış durumdaydı şimdi yavaş yavaş bir düşüş söz konusu. Mevcut yoğun bakımlar ve Covid-19 servisleri dolmuş durumda. Yeni yoğun bakımlar ve servisler yeniden açılıyor” dedi.
Yorumlar kapalı.