Sağlık çalışanları ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı

Hekimler ve sağlık çalışanları, özlük hakları ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi talebiyle bugün ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Başkent’te de Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) öncülüğünde iş bırakan hekimler ve sağlık çalışanları, "Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı, emeğimiz ve geleceğimiz için artık g(ö)rev zamanıdır" açıklamasını yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“G(ö)rev” sloganıyla Ankara’da yapılan eyleme, Ankara Tabip Odası, SES, Ankara Aile Hekimleri Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları ve Dayanışma Sendikası ile Genel Sağlık-İş üyeleri katıldı. Eyleme, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel de destek verdi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Laleş Tunç, özetle şunları söyledi:

“İktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sistemi, toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almış; bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Sağlık çalışanları ve insanımız yaşamını yitirirken onlar, sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemelerini yapmaya devam etmişlerdir.

“DÜZENLEME İÇTÜZÜĞE AYKIRI OLARAK KOMİSYON BAŞKANININ İMZASIYLA GERİ ÇEKİLMİŞTİR”

Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan salgını değil algıyı yönetmeye çalışarak, kendisini bir şeyler yapıyormuş gibi göstermeye çalışarak yok saymaktadır. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık çalışanlarının artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş, açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri yasa tasarısıdır. Ancak yasa tasarısı, TBMM’ye getirildiği gibi hızla geri çekilmiştir. Daha önce Meclis’te bütün partilerin oybirliğiyle getirilen düzenleme, 11 Aralık tarihinde bir kez daha komisyona getirilmiş ve iç tüzüğe aykırı olarak komisyon başkanının imzasıyla geri çekilmiştir.

“BU TEKLİF BİLE BİZE FAZLA GÖRÜLMÜŞ”

Bizler, tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir.

“EMEĞİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN ARTIK G(Ö)REV ZAMANIDIR”

Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan Bakan, görevini bir kez daha yapmamıştır. İstifa, bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır. Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı, emeğimiz ve geleceğimiz için artık g(ö)rev zamanıdır.

“BU UYARI G(Ö)REVİ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİ SAVUNMAK İÇİNDİR”

Sağlıkta özelleştirmeci, hastanelerimizi satan politikalara karşı bu uyarı g(ö)revi, koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir. Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir. Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.”

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ BUGÜN ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ KULLANDI”

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise şunları söyledi:

“Sağlık emekçileri, bugün ülkenin bütün hastanelerinde iş bıraktı, üretimden gelen gücünü kullandı. Niye bunu yaptı; yıllarca söylediklerini bu iktidara anlatamadığı için yaptı. Yıllardır sağlıkta dönüşüm politikalarıyla bugün yaşadığımız sağlıksız ortamı yaratanlar, bizleri bugün bu noktaya getirdi. Anlamadılar, hala da anlamıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada ülkedeki ekonomik durum ortada, bunu görmüyorlar.”

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDIĞI İÇİN BİZ BUGÜN KARŞINIZDAYIZ”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut ise şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda tüm illerde hekimler, sağlık çalışanları, hepimiz g(ö)revdeyiz. Niçin g(ö)revdeyiz? Çünkü 2004 yılından bu yana TÜİK’in yayınladığı enflasyon rakamları sahtedir. Bu sahte rakamlar üzerinden bizlere yapılan zamlar, cebimizdeki 3 liranın 2 lirasını çalmıştır. Peki bunu kimlere vermişlerdir? Yandaş iş adamlarına, şehir hastanelerinin patronlarına vermişlerdir. Sermayeye para aktarmışlar, emekçilerden kesmişlerdir. Bu durum dayanılmaz hale geldi. Bıçak kemiğe dayandığı için biz bugün karşınızdayız. Bu görevi bırakma, g(ö)rev eylemleri, tüm meslek örgütlerinin görüşleri doğrultusunda uzayabilir.”

“SİYASİ İKTİDAR HEKİMLERLE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA BİR BÖLÜNME YARATMAYA ÇALIŞIYOR”

Eylemine destek veren CHP’nin hekim milletvekillerinden Murat Emir ise şu mesajları verdi:

“Siyasi iktidar, hekimlerle sağlık çalışanları arasında bir bölünme yaratmaya çalışıyor. Şunu bilsinler ki biz, parlamentoda görev yapanlar, bu siyasi iktidarın değirmenine su taşımayanlar, CHP ve diğer partiler, bu ayrıştırmaya karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Sağlık hizmeti bir bütündür. Sağlık hizmeti, tüm sağlık çalışanlarının fedakarca çalışması ile eksiksiz verilebilir. İnsanca yaşayabileceğimiz, emeğimizin hakkını alabileceğimiz bir ücret için mücadeleyi, tüm sağlık çalışanları adına vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu, bir başlangıç olacak. Hep birlikte güzel günleri kuracağız.”

Sağlık çalışanları ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı

Yorumlar kapalı.