Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Riskli gruplar sağlık hizmetlerine erişemiyor

Koronavirüs salgını nedeniyle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlara dikkati çeken Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Sağlık Bakanlığı'na tedavi hizmetlerinde yaşanan sorunların acilen çözülmesi çağrısında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle son günlerde Ege ve Dokuz Eylül başta olmak üzere birçok üniversite hastanesinde tüm poliklinik randevuları iptal edildi. Onkoloji hastaları da dahil olmak üzere elektif cerrahi girişimler ertelendi.

Riskli grupların kontrol ve tedavileri için bir planlama yapılmadığını kaydeden Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, konuya ilişkin bir yazı kaleme alarak Sağlık Bakanlığı’na yüksek risk grubunda yer alan yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olanlar ve ameliyat olması gereken hastaların sağlık kuruluşlarına erişimini sağlamak, yaşadıkları kaygı ve karamsarlığı ortadan kaldırmak için ne yapmayı planladıklarını sordu.

Risk grubunda yer alan kişilere oyalanmadan müdahale edilmesi ve tedavilerinin düzenlemesinin hayati öneme sahip olduğu kaydedilen yazıda “evdeki önlenebilir ölümlerin durdurulması” çağrısı yapıldı.

Dr. Demir ve Dr. Kılıç tarafından “Sağlık Bakanlığı evdeki ölümleri önlemek için riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerinde erişimde acilen bir planlama yapmalıdır!” başlığıyla kaleme alınan yazının tamamı şöyle:

“Covid – 19 pandemisinin artan şiddeti nedeniyle son günlerde Ege ve Dokuz Eylül başta olmak üzere birçok üniversite hastanesinde tüm poliklinik randevuları iptal edilip ve onkoloji hastaları da dahil olmak üzere elektif cerrahi girişimler ertelenmekte özellikle de riskli grupların kontrol ve tedavileri için bir planlama yapılmamaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve Bakanlık Bilim Danışma Kurulu, yüksek risk grubunda yer alan yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olanlar ve ameliyat olması gereken hastaların sağlık kuruluşlarına erişimini sağlamak, yaşadıkları kaygı ve karamsarlığı ortadan kaldırmak için ne yapmayı planlamaktadır?

Randevuların iptal edilmesi ve ameliyatların ertelenmesi sonucu bu hastalar kontrol ve tedavileri için hastanelere ulaşmakta zorluk çekmektedirler. Oysa risk grubunda yer alan yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olanlar ile ameliyat olması gereken hastalara oyalanmadan müdahale edilmesi ve tedavilerini düzenlemesi hayati öneme haizdir.

Evdeki önlenebilir ölümleri durdurabilmek için Sağlık Bakanlığı ve Bakanlık Bilim Danışma Kurulu bu hastaların sağlık kuruluşlarına erişimini sağlamak için planlama yapmalıdır.

Salgın sürecinde, diğer sağlık sorunlarının göz ardı edilmeden toplumun gereksinim duyduğu sağlık hizmetlerinin sunulması ve ulaşılabilir olmasının sağlanması, sağlık hizmetlerinin planlanması Sağlık Bakanlığının yükümlülüğündedir.

Parası olan hastalar özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kalıyor

Randevuların iptal edilmesi ve elektif cerrahi işlemlerin ertelenmesi ile yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olanlar ve ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmek durumunda kalmaktadır. Bu durumu fırsat olarak gören birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu kayıt dışı olarak her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin %200 ve ötesinde ücret talep etmektedir.

Sonuç olarak; Evdeki önlenebilir ölümleri durdurun!

Randevuların iptal edilmesi ve elektif cerrahi işlemlerin ertelenmesi ile yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olanlar ve ameliyat olması gerekenler için Sağlık Bakanlığı bir planlama yapmadığından tedavi süreçleri olumsuz etkilemektedir. Müdahale edilemeyen hastalar evde yaşamını yitirmekte veya sağlık kuruluşuna müracaat ettiğinde çok gecikmiş olmaktadırlar.

Özellikle tanı almış onkoloji hastalarının tedavilerinin aksamaması, yakınmaları olan hastaların ise erken tanı alabilmeleri için sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalıdır.

İçinde bulunduğumuz koşullar, salgına hazırlıklı olmak ve salgınla etkin mücadele etmek için, hizmetin planlanması ve alt yapı hazırlıklarının tamamlanmasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Hastaların evde yaşamlarını yitirmemeleri için Sağlık Bakanlığı, özellikle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine erişimde bir planlama yapmalı, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu ise gerekli önlemler almak ve uygun koşulları oluşturmak amacıyla için bir rehber hazırlamalıdır.”

Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Riskli gruplar sağlık hizmetlerine erişemiyor

Yorumlar kapalı.