Madencilik ruhsatının iptal edilmediğini belirten şirket, ruhsat yenilenene kadar inşaat çalışmalarının durdurulduğunu bildirdi.
Alamos Gold yaptığı yazılı açıklamada “Şirket ruhsatın yenilenmesi için tüm düzenleyici gereksinimleri ve şartları yerine getirmiş ve makul olarak ruhsatın yenilenmesini bekliyorduk. Şirketimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ruhsatın yenilenmesi için görüşmelerini sürdürüyor” denildi. Şirket 2010 yılından bu yana Türk makamlarla ve yerel halka Kirazlı projesi üzerine birlikte çalıştıklarını belirtti.
Açıklamada ayrıca Kirazlı çevresindeki yerel halkın projeyi desteklediği ve sosyal medyada projeyle ilgili olarak yanlış bilgiler dolaştığı iddia edildi.
Ayrıca ruhsat yenilenmesinde yaşanan gecikmeden ötürü, maden alanından ilk üretimin öngörüldüğü tarih olan 2020 yılı sonunda gerçekleşemeyeceği, şirketin yeni üretim planlamasıyla ilgili daha detaylı bilgiyi ruhsat yenilenmesinden sonra paylaşacağı bildirildi.
Ekoloji Birliği: Söz konusu alan acilen boşaltılmalı
Kaz Dağları’ndaki projeyi yürüten Doğu Biga Madencilik ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin 2021 yılında faaliyete geçeceğini iddia etti.
Kirazlı Altın Madeni Projesi Çanakkale il merkezine 30 km, Atikhisar Barajı’na yaklaşık 14 km, Kazdağı Milli Parkı’na 40 km uzaktadır. Kirazlı Altın Madeni projesi kurulum aşamasında olup 2021 yılında faaliyete geçecektir. #Türkiyeiçindeğerüretiyoruz #Doğubiga pic.twitter.com/SEfc4Xg1MW
— Doğu Biga Madencilik (@BigaDogu) October 14, 2019
Konuyla ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği, Alamos Gold’un söz konusu alanı acilen boşaltması gerektiğini aksi takdirde şirketin işgalci konumunda bulunacağını belirtti. Ekoloji Birliği, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağını ifade etti.
Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok,
Kirazlı’yı Acilen Terket! 📢👊🏻👊🏻@CanakkaleGovTr ve @TCTarim acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz. pic.twitter.com/LMLDkrAPbL— Ekoloji Birliği (@ekolojibirligi) October 14, 2019
Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarında, Alamos Gold şirketinin altın ve gümüş madeni çalışmaları, söylenenden çok daha büyük bir alanda ağaç kesimi ve kazı yapıldığı iddia edilerek tepkilere neden olmuştu.
Maden sahasının yakınında projeye karşı direniş için 26 Temmuz’da “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.
Yorumlar kapalı.