Rubik Küpü nedir? Rubik Küpü nasıl çözülür?

Rubik Küpü ya da diğer adıyla Zeka Küpü rengarenk görüntüsüyle hepimizin dikkatini çekiyor. Peki Rubik Küpü nedir? Rubik Küpü nasıl çözülür? İşte Rubik Küpü yani Zeka Küpü ile ilgili aklınızdaki soruların cevapları...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rubik Küpü nedir? Rubik Küpü nasıl çözülür? Rubik Küpü ne zaman icat edilmiştir? Birçoğumuz Rubik Küpü’ne aşina olsa da yine de tam olarak hakim değiliz. Rubik Küpü 1974 yılında Macar mimar ve heykeltıraş Erno Rubik tarafından icat edildi. Amaç neydi? Amaç, elbette tarih boyunca en çok satılan oyuncaklardan birini üretmek değildi. Rubik’in oluşturduğu ilk küpte 26 küçük küpten bir büyük oluşuyuordu. Küpün ilk modeli 1974 yılında tamamlansa da tahmin edileceği gibi tasarım aşaması çok daha öncelere dayanıyordu.

Rubik Küpü’nün diğer adı

Rubik Küpü ile ilgili patent başvurusu 1975 yılının başlarında yapıldı. Macaristan’da üretilmeye başlanması ise 1977 yılında gerçekleşti. 1977 yılında satışları yapılan Rubik Küpü özellikle akademi dünyasının da dikkatini çekti. Yıllar içinde ise hem popüler kültürün ilginç parçalarından birine dönüştü hem de her zaman ‘zeka küpü’ olarak adlandırılarak özel bir anlam yüklendi.

Rubik Küpü nasıl çözülür?

Peki Rubik Küpü nasıl çözülür? Rubik Küpü’nün icat edilişinin 40’ıncı yılında yani 2014’te küpün ‘çözüm’üne ulaşmanın 7 adımı paylaşılmıştı. O maddeler neydi, sırayla bakalım.

Atılması gereken adımlar

Küpe hakim olmak gerekiyor. Beyaz sarının, turuncu kırmızının, yeşil ise mavi rengin karşısında yer alıyor. Küpün üstünde beyaz bir ‘artı’ işareti oluşturmak çözüm yolunu kolaylaştırıyor. Beyaz köşeleri çözmek bir diğer önemli adım. Orta katmanın çözülmesi bir anlamda diğer katmanların da çözülmesini basitleştiriyor. Üst bölümde tek bir rengi toplamak olmazsa olmaz bir diğer adım. Küpün üst bölümünde sarı renkli bir artı elde etmeye çalışılmalı. Sarı köşeler dikkatlice yerleştirilmeli. Son olarak da merkez parçayı renge uygun bir şekilde denk getirmek lazım.

Videolar sayesinde çok kolay

Yazılı olarak ifade edildiğinde bir hayli zorlanmanız çok normal. Satranç oynarken bile kendinizi daha rahat hissediyor olabilirsiniz. Üzülmeyin çünkü teknoloji çağında yaşıyoruz. Youtube “Rubik Küpü nasıl çözülür?” videolarıyla dolu. Örnek olarak Noah Richardson adlı bir Youtube’un videosunu verebiliriz. Tam 27 küsür milyon izlenen video sayesinde Rubik Küpü’nü çözmeniz son derece kolaylaşabilir.

Rubik Küpü rekorları

Rubik Küpü çözme rekoru da yine merak edilenler arasında. Rekor, ‘The Cubestormer 3’ adlı bir robota ait. Robot bu rekoru 3.253 saniyelik çözümüyle elde etmişti. Rekorun ‘insan’ sahibi ise bir Hollandalı. Mats Valk, Rubik Küpü’nü 5.5 saniyeyle çözerek adını rekorlar kitabına yazdırmayı başarmıştı. Rubik Küpü’nü tek elle kırma rekoru ise Avustralyalı Feliks Zemdegs’e ait. Zemdegs, Rubik Küpü’nü tek eliyle 9.03 saniyede çözmüştü.

Rubik Küpü nedir? Rubik Küpü nasıl çözülür?

Yorumlar kapalı.