Riskli grupta olanlar dikkat! Yoğun trafik olumsuz etkiliyor

Şehirleşmeyle birlikte artan hava kirliliği birçok sağlık sorununa neden oluyor. Prof. Dr. Ünal, trafiğin yoğun olduğu saatlerde riskli grupta yer alanların dışarda olmamaya özen göstermesi gerektiğini kaydediyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hava kalitesi sağlığı olumsuz etkileyen çevresel faktörlerin başında geliyor. Şehirleşmeyle birlikte giderek artan hava kirliliği özellikle yaşlı, kronik hasta ve hamileleri olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmalar, özellikle çocukların anne karnından itibaren hava kalitesinden etkilendiğini ortaya koyuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, İklim ve Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ünal, trafiğin yoğun olduğu saatlerde riskli gruplarda yer alanların dışarıda bulunmaması konusunda dikkat etmeleri gerektiğini kaydediyor: “Hassas grupta olanların özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde dışarıda olmamaya özen göstermesi faydalı olur. Trafiğin yoğun olduğu yerlere yakın yürüyüş, egzersiz ve dinlenme gibi aktivitelerden kaçınılması basit ama etkili bir çözümdür.”

Prof. Dr. Ünal, hava kalitesinin düşük olduğu özellikle havanın soğuk olduğu dönemlerde risk grupları için şu uyarılarda bulunuyor:

•Alt geçit ve tünellerin mümkün olduğunca hassas gruplar ve yaşlılar tarafından kullanılmamalı. Araçlardan çıkan egzoz, en çok buralarda birikir. Yürüyüşler cadde üzerinden yapılmak yerine ara sokaklardan tercih edilmeli. Eğer araçla seyahat ediliyorsa, tünel ve alt geçitlerde pencerelerin ve havalandırmaların kapatılması çok kolay ve etkili bir çözüm.

•Sadece yetişkinler için değil, bebek ve çocuklar için de buna dikkat edilmeli. Büyüme dönemindeki çocuklarda akciğerler gelişim aşamasında olur ve çocuklar, vücut ağırlıklarına göre daha hızlı soluk alıp verirler. Bu nedenle her nefeste daha fazla hava solunmuş olduğu için hava kalitesi önemli. Çocuklar boyları da yetişkinlere göre daha kısa olduğu için trafikten kaynaklı kirlilikten daha fazla etkilenirler.

Hava kirliliği nelere sebep oluyor?

•Doğurganlık problemleri
•Düşük riski
•Erken doğum
•Beyin fonksiyonlarında gerileme
•Astım

Riskli grupta olanlar dikkat! Yoğun trafik olumsuz etkiliyor

Yorumlar kapalı.