Reddetmek nasıl yazılır? Red etmek birleşik mi, ayrı mı yazılır? Reddetmek kelimesinin TDK yazılışı

Reddetmek günlük hayatta en fazla kullanılan sözcüklerden bir tanesidir. Reddetme kelimesi televizyonlarda, dergi ve kitaplarda da sıklıkla yer bulmaktadır. Peki, red etmek sözcüğü birleşik mi yazılır? Reddetmek kelimesinin TDK sözlüğünden doğru yazımı nedir? İşte cevabı...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ret kelimesinin doğru yazımı ve sözlük anlamı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazımı nasıldır? Ret sözcüğünün kelime anlamı nedir?

Sıklıkla yanlış yazılan reddetmek sözcüğü kafa karıştırmaya devam ediyor. Ret kelimesi nasıl yazılır, sözlük anlamı nedir? Pek çok kişi yazım kuralları arasında bu soruyu araştırıyor.

Red kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış Arapçadan Türkçeye geçmiş kelimeler arasında yer alır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman red kelimesi, ‘herhangi bir durumu kabul etmemek’ anlamına gelmektedir. Aynı zamanda reddetmek gibi ifade üzerinden de ele alınır.

Red Ne Demek?

Hem red kelimesi hem de reddetmek kelimesi aslına bakılırsa aynı anlama gelmektedir. Genel olarak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimelerin anlamları ortak şekilde, ‘Verilen ya da yapılması istenen bir durumu kabul etmemek, geri çevirmek’ şeklinde ifade edilmektedir.

Reddetmek Nasıl Yazılır?

Türk Dil Kurumu’nun resmi kayıtlarında ve TDK’ya göre sözcüğün doğru yazım şekli “ret”tir. Bunun dışında yazılan şekillerin hepsi imla hatasıdır. Fakat burada dikkat edilecek nokta şudur; eğer ret kelimesi tek başına kullanılıyorsa doğru yazım şekli “ret”tir. Ancak ret sözcüğü etmek sözcüğü ile birleşirse Türkçe imla kurallarına göre kelimenin sonundaki “t” harfi d harfi olarak yazılmalıdır. Bu durumda ” ret etmek ” değil de bu kurallar uygulanarak “reddetmek” şeklinde yazılır.

Reddetmek Sözcüğüne Cümle İçinde Örnek

 ‘’Ben onu evlatlıktan reddettim.’’

Reddetmek nasıl yazılır? Red etmek birleşik mi, ayrı mı yazılır? Reddetmek kelimesinin TDK yazılışı

Yorumlar kapalı.