Prof. Dr. Kayıhan Pala: Sağlık Bakanı ‘kongreleri gündemde tutmayalım’ diyor, bunu konuşmayalım da neyi konuşalım?

"Hastalık bulaşsın, hastalar hastanelere gelsin orada tedavi edelim yaklaşımı ile mi bakacağız salgına?"

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın AKP kongrelerine ilişkin “Bu konuyu gündemde tutmanın kimseye faydasının olmadığı kanaatindeyim” açıklamasına tepki gösterirkeni “Bunu konuşmayalım peki neyi konuşalım. Bakan bey bizimle hiçbir iletişim kurmuyor. Hastalığın bulaşması için davetiye çıkarılmasını konuşmayacak mıyız” dedi.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’nda konuşan TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Kayıhan Pala, Bakan Koca’nın AKP kongrelerindeki kalabalık için, “Bunu gündemde tutmanın bir faydası yok” sözlerini yorumladı. Prof Pala, “Bunu konuşmayalım peki neyi konuşalım. Bakan bey bizimle hiçbir iletişim kurmuyor. Hastalığın bulaşması için davetiye çıkarılmasını konuşmayacak mıyız” diyerek bu sözlere tepki gösterdi.

Prof. Kayıhan Pala’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bunu konuşmayacağız da neyi konuşacağız? 4 masası olan bir lokantanın yüzde 50 çalışmak zorunda kalmasını, bir kahvehanenin bir süre sonra kapatılmak zorunda kalınmasını, küçük işletmelere sınırlamaları mı konuşalım?

“Sayın bakanın dediğinde çok büyük bir doğruluk payı var. Bu hastalığın nasıl bulaştığını biliyoruz. Kapalı ortamlarda, kalabalık ortamlarda, fiziksel mesafenin korunmadığı koşullarda hastalık bulaşıyor. 15-20 bin kişilerle kongre yaparsanız sayın bakanın vurguladığı bütün bu olumsuz koşulları yaşatmış oluyorsunuz ve bu da bulaş için davetiye çıkarmaktır. Bunları konuşmayacağız da neyi konuşacağız?

“Basın sormaya çalışsın çünkü bakan hâlâ bizimle hiçbir şekilde iletişimde bulunmuyor. Hastalığın bulaşıyor olmasını konuşmayacak mıyız? Nasıl bulaştığını olgu kümelenmelerinin nerede olduğunu konuşmayacak mıyız? Bunları hem saptayacaksınız hem gündeme getireceksiniz hem de önleyeceksiniz çünkü siz karar vericisiniz. Bunlar gündemde tutulmasın deme yaklaşımı kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. O zaman hastalık bulaşsın, hastalar hastanelere gelsin orada tedavi edelim yaklaşımı ile mi bakacağız salgına? Bu kabul edilemez.

“Bulaşıcı hastalıkların çok önemli bir özelliği vardır ve dünya tarihi de bunun kanıtlarıyla doludur. Salgında temel olarak hastalığın yayılmasını önlemek zorundasınız yoksa insanlar hasta olsun tedavi ederiz yaklaşımı hem hastalığın tedavisinin olmaması yüzünden hem de hastalananların bir bölümünün hayatını kaybetmesi yüzünden kabul edilebilir bir yaklaşım değil.”

Prof. Dr. Kayıhan Pala: Sağlık Bakanı ‘kongreleri gündemde tutmayalım’ diyor, bunu konuşmayalım da neyi konuşalım?

Yorumlar kapalı.