Pandemi, komplo teorilerine inanan insanların sayısında büyük bir artışa yol açtı

Uluslararası düzeyde yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, yeni tip corona virüs pandemisi insanların büyük bir kısmını eğitim düzeylerinden bağımsız bir şekilde endişe verici bir şekilde komplo teorilerine inanmaya yatkın hale getirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransız araştırma merkezi Cevipof, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’dan 8 bin kişinin dahil edildiği büyük bir anket çalışması gerçekleştirdi. Gçen yıldan bu yana iki kez yapılan anket, Avrupalıların corona virüs salgını nedeniyle hükümete olan güveninin oldukça düştüğünü ve bu durumun onları komplo teorilerine inanmaya açık hale getirdiğini ortaya koydu.

“HÜKÜMETLER PANDEMİYİ BİYO-İKTİDAR AMACIYLA KULLANIYOR”

Ankete katılanların Fransa’da yüzde 36’sından fazlası, İtalya ve Almanya’da yüzde 32’si ve İngiltere’de yüzde 31’i, hükümetlerin aşıların riskleri örtbas etmek için ilaç şirketleriyle birlikte çalıştıklarını düşündüğünü söyledi. Öte yandan, hükümetlerin pandemiyi vatandaşları kontrol etmek ve izlemek için kullandığını düşünenlerin oranı ise sırasıyla, Fransa’da yüzde 42, İngiltere’de yüzde 41, İtalya’da yüzde 40 ve Almanya’da yüzde 39 olarak açıklandı.

Anket ayrıca, Avrupa’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki sosyal ve siyasi güven seviyelerindeki zıtlığı da ortaya çıkardı. Dört ülkenin salgınla ilgili deneyimleri aynı değil: Geçen baharda sert bir darbe alan İtalya kademeli  bir şekilde yeniden açılmaya başlıyor; Her ikisi de birincisinden daha ölümcül ikinci dalgalara sahip olan Almanya ve İngiltere henüz bunu yapamıyor; Fransa ise üçüncü bir tecritten kaçınmayı umuyor.

YORGUN AVRUPALILARIN SAYISINDA KESKİN BİR ARTIŞ YAŞANDI

Bununla birlikte, zihinsel durumlarını en iyi tanımlayan kelime sorulduğunda, Fransızların yüzde 41’i “yorgun” u seçti. Geçen yıl ülkede bu soruya aynı yanıtı verenlerin oranı yüzde 28’di. Çalışmaya ilk kez dahil edilen İtalya’da bu oranın yüzde 40 olduğu görüldü. İngiltere  ve Almanya’da ise yorgun olduğunu bildirenlerin sayısı geçen seneye kıyasla sırasıyla yüzde 19’dan yüzde 31’e ve yüzde 7’den yüzde 15’e yükseldi.

Pandemi, komplo teorilerine inanan insanların sayısında büyük bir artışa yol açtı

Benzer şekilde, “üzgün” kelimesini seçenlerin oranı Fransa’da yüzde 34 ile 12 puan artarken, İtalya’da yüzde 24 oldu. Aynı zamanda Almanya’da ikiye katlanarak yüze 14’e yükseldi ve İngiltere’de yüzde 16’ya çıktı. Diğer taraftan, çalışmayı gerçekleştiren analistlerden Bruno Cautres, “Dünyanın her yerinde insanlar Covid-19 pandemisi nedeniyle oldukça endişeli. Ancak, Fransa’da hükümete duyulan güvensizliğin çok daha çarpıcı boyutlara ulaştığı ortada” ifadelerini kullandı.

ALMANYA’DA HÜKÜMETE GÜVEN ORANI YÜZDE 74’TEN YÜZDE 56’YA DÜŞTÜ

Hükümetlerinin krizi ele almasından memnun olup olmadıkları sorulduğunda, geçen yıl Almanların yüzde 74’ü “tamamen” veya “kısmen” yanıtını verirken, bu yıl ülkede hükümet politikalarını destekleyenlerin sayısı yüzde 56’ya düştü. İngiltere’de ise hükümet onayların oranı yüzde 69’dan yüzde 48’e, Fransa’da yüzde 39’dan yüzde 37’ye düştü. İtalya’da ise bu oranın yüzde 52 olduğu görüldü.  Raporun diğer yazarı Gilles Ivaldi, “Bu rapor yapısal faktörlerin bir karışımını temsil ediyor. Hükümetin salgınla mücadeledeki nesnel performansına bakılmaksızın, İtalya’da siyasete güven genellikle daha düşüktür, ancak bu durum daha açık bir şekilde Fransa’da görülüyor ve bu insanların yargılarına da yansıyor” dedi.

Pandemi, komplo teorilerine inanan insanların sayısında büyük bir artışa yol açtı

Bununla birlikte, genel olarak siyaset hakkında ne düşündükleri sorulduğunda Fransızların yüzde 39’u İngilizlerin yüzde 30’una, İtalyanların yüzde  27’si ve Almanların yüzde 24’üne kıyasla  “güvensizlik” kelimesini tercih etti. Fransızların yaklaşık yüzde  25’i ve İtalyanların yüzde 31’i ise güçlü bir kelime seçti: “iğrenme”.

FRANSIZ VE İTALYANLAR EKONOMİNİ GİDİŞATINDAN OLDUKÇA ENDİŞELİ

Diğer taraftan, İtalya’da ankete katılanların neredeyse 90’ı ve Fransa’daki katılımcıların yüzde 84’ü kendi ülkelerindeki pandemi sonrası ekonomik durum hakkında “çok” veya “oldukça endişeli” olduklarını belirtti. Bu oranın İngiltere’de yüzde 80 ve Almanya’da yüzde 72 olduğu görüldü.

Son olarak, aşıya duyulan güven de ülkeler arasında benzer bir bölünmeye yol açtı ve yine en ihtiyatlı davrananların Fransızlar olduğunu ortaya çıkardı. Fransa’da yanıt verenlerin yalnızca yüzde 49’u Covid-19’a karşı aşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu veya aşılanmak istediğini söyledi. Aşıya duyulan güvenin ise İngiltere’de yüzde 80, İtalya’da yüzde 76 ve Almanya’da yüzde 66 olduğu ifade edildi.

Dört ülke arasında, aşıyı istememenin en yaygın nedeni olarak, yüzde 58 oranında olası yan etkilere dair duyulan endişe öne çıktı. Bununla birlikte, katımcıların yüzde 54’ü ise aşılar veya corona virüs hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını, yüzde 26’sı aşıların işe yaramayacağını düşündüğünü ve yüzde 16’sı ise genel olarak aşılara güvenmediğini bildirdi.

Pandemi, komplo teorilerine inanan insanların sayısında büyük bir artışa yol açtı

Yorumlar kapalı.