Pandemi, işsizlikle birlikte umutsuzluk getirdi

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), yayımladığı son raporlara göre, koronavirüs salgını dünyadaki küresel işsizliği daha fazla büyüttü. ILO’nun son verileri, kamu ve sosyal hayata salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar 2020 yılında küresel toplam iş saati süresinde yüzde 8,8'lik bir azalmaya neden olduğunu gösterdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma örgütü bunun, 114 milyon kayıtlı işsiz dahil toplam 255 milyon tam zamanlı işin kaybı anlamına geldiğinin altını çizdi. Sadece bu yıl, işsizlik küresel olarak yüzde 1,1 ya da 33 milyon kişi artarak 220 milyona çıktı. ILO Genel Direktörü Guy Ryder online basın toplantısında yaptığı açıklamada “1930 yılındaki Büyük Buhran’dan bu yana istihdam piyasasında en derin krizi yaşıyoruz. Etkisi 2009 küresel krizinden çok daha büyük” dedi.

İŞSİZLER UMUTSUZ

ILO’ya göre işini kaybedenler iş aramaktan da vazgeçti. Buna neden olarak en fazla işe alım yapan restoran, bar, mağaza, otel gibi hizmet sektöründeki işletmeler, kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelmesi gösterildi. ILO iş saatlerinde yaşanan kaybın bu yıl ve 2022 yılında da sürmesini beklediğinin altını çizdi. ILO, 81 milyon kişinin kendini işsiz olarak kaydettirmediğini ancak artık istihdam piyasasında da yer almadığını da belirtti.

YOL AYRIMINDAYIZ

2021 için hâlâ yüksek derecede belirsizlik hakim olsa bile ILO, Covid-19 aşılama programları yürürlüğe girdikçe, çoğu ülkenin yılın ikinci yarısında nispeten güçlü bir iyileşme görebileceğini tahmin ediyor .

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, aşılama ile birlikte iyileşme belirtilerinin umut verici olduğunu ancak hiçbir ülke ya da grubun tek başına iyileşemeyeceğinin de altını çizdi. Ryder, “Yol ayrımındayız. Artan eşitsizlik daha fazla kriz ihtimaline yol açar” dedi ve hükümetlere istihdama, sosyal güvenceye, işçi haklarına, gelir eşitliğine öncelik vermesi gerektiği konusunda çağrı yaptı.

Pandemi, işsizlikle birlikte umutsuzluk getirdi

Yorumlar kapalı.