Orhan Aydın’dan iktidarın ‘sanat’ politikalarına tepki: Düşmanlığınızda boğulacaksınız

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, “Pandemi sürecinde 143 dünya ülkesi sanatçılarına destek paketleri açıkladı ve uyguluyor. Aralarında Türkiye yok. Düşmanlığınızda boğulacaksınız” ifadelerini kullandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, kişisel sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, iktidarın sanat politikalarına yönelik eleştiride bulundu. Pandemi sürecinde 143 ülkede sanatçılara destek paketlerinin açıklandığını ancak Türkiye’nin bu ülkeler arasında yer almadığını ifade eden Aydın, “Pandemi sürecinde 143 dünya ülkesi sanatçılarına destek paketleri açıkladı ve uyguluyor. Aralarında Türkiye yok. Düşmanlığınızda boğulacaksınız” ifadelerini kullandı.

‘MESELE AKP İLE SINIRLI DEĞİL’

Daha önce de Tele1 ekranlarında katıldığı programda, iktidarı ve muhalefeti sanat ve sanatçılara yönelik tutarlı politikalar geliştirmemekle eleştiren Aydın, şunları söylemişti:

“Sanat düşmanlığı askeri darbe dönemlerinde, sıkıyönetim dönemlerinde siyasi anlayışların ilk aklına gelendir. Kapatmak, yasaklamak, yok etmek, sözünü kısmak, perdesini kapatmak, kapısına kilit vurmak… Bir de baskıcı toplumlardaki iradeler var oldukları sürece de anlayışlarını bunun üzerine kurarlar. Bu pandemi günlerinde sanat, kültür, edebiyat ve bu alanda üretilen her şey önce perdesinin indirilmesi gereken şeyler olarak görüldü. Yani bu üç temel durum sanat alanlarına sistemlerin nasıl baktığının sonucu olarak karşımıza çıkan anlardır.

AKP’nin parti programına bakıldığında sanat ve sanatçıyla ilgili kurulan bir tek cümle görülecektir, o da afaki bir cümledir. Bununla ilgili partinin programında bile böyle bir şey olmayınca, geçmişi itibariyle yaşadıklarımız ortada. Mahkeme kararlarına rağmen yıkılan AKM’den tutun da “Yıkın bu ucubeyi” denilerek uluslararası yaratıcının heykeli meselesinden, ekranlara çıkılıp bütün sanatçıların “hain” ilan edilmesine kadar yaşadıklarımız bir süreç… Ama bu altı aylık süreç bütün bunların damgası mührü olarak ortada duruyor. Yani pandemi sürecini sanat ve sanatçı düşmanlığı konusunda fırsata çevirmiş bir anlayışla karşı karşıyayız. 

Tiyatro alanının temsilcileri virüsün dünyayı saracağı belli olduktan sonra bakanlıkla bir toplantı yaptılar ve sayın Bakan’ın söylediği şey; “Ne gerekiyorsa yapacağız” oldu. Aradan tam altı aylık zaman dilimi geçti. Şuan gelinen nokta şudur: Sanat alanlarının yüzde 90’ı taş kemirme aşamasındadır. Bu vahim bir durumdur. Bu yaşa kadar gelmiş Cumhuriyet diye övündüğümüz bu yapının sorumlusu AKP ve onun bir parçası olmuş MHP anlayışıdır. Bu ülkede altı aydır hiçbir sanat alanına elini uzatmış bir yapılaşma görmüyoruz. Oysa yapılması gereken şeyler var. Tiyatrolar tek tek kapanıyor… Bu geleceğimizin karanlık olduğunun net göstergesidir. Tiyatrosu bitirilmiş bir ülke bitirilmiş bir ülkedir. Yapılması gereken şey örgütlenmektir. Buradan çıkmanın yolunu biz aydınlanmacı, yerel yönetimlerin yapabileceği konusunda bazı ışıklar yaktık ve önerilerde bulunduk. Burada da olumsuzluklar var. Mesele yalnızca AKP ile sınırlı değil.”

Orhan Aydın’dan iktidarın ‘sanat’ politikalarına tepki: Düşmanlığınızda boğulacaksınız

Yorumlar kapalı.