Organik yumurta nasıl ayırt edilir? Organik yumurta kodu kaçtır?

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden olan yumurtanın doğal olanını bulmak giderek zorlaşıyor. Peki, organik yumurta nasıl anlaşılır, diğer yumurtalardan farkı nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yumurta sağlıklı yaşamda en önemli besinlerden biri. Yumurta beyazının yüksek protein içermesi günlük beslenme programında büyük yer tutuyor. Sporcular ve diyet yapanlar için de yumurta en temel besinlerin başında geliyor. Son zamanlarda şehirlerde sağlıklı yumurta çeşidi bulmak giderek zorlaşıyor. Serbest dolaşan tavukların yumurtaları ve organik yumurta çeşitleri gibi seçenekler de çoğu zaman kafa karıştırıyor. Uzmanlara göre doğal ortamlarda solucan, yabani ot ve böcekle beslenen tavukların yumurtaları daha lezzetli ve besleyici oluyor.

Organik yumurta nasıl ayırt edilir? Organik yumurta kodu kaçtır?

Organik Yumurta Nedir?

Bir organik yumurta üretim aşamasında, hayvan sağlığı, arazi yönetimi ve gereksiz kimyasalların azaltılması üzerinde durulur. Ulusal Organik Program tarafından belirlenen koşullara göre yetiştirilmiş tavuklardan alınan yumurtalar, organik yumurta olarak ifade edilir.

Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.

Organik yumurtaları bırakan tavuklara herhangi bir koruyucu ilaç ya da antibiyotik verilmez. Organik yumurtayı yumurtlayan tavuklar dar ve kalabalık kümeslerde yetişmediği için; bu hayvanlarda stres hormonu da salgılanmaz. Mutlu tavukların faydalı yumurtası olan organik yumurta, pek çok kişi tarafından tüketilmektedir.

Organik bir yumurta yemek istiyorsanız; bu yumurtaları yumurtlayan tavukların yeminin ve otlarının doğal olması gerekir. Bunun için güvendiğiniz üreticilerden temin etmeniz önerilir. Sanayi ortamından uzak yerlerde kurulan tavuk çiftlikleri ve kümesleri, organik yumurtanın adresi olmaktadır. Ülkemizde son yıllarda yaygın hale gelen organik yumurta yetiştiriciliği sayesinde, şehir merkezinden uzak konumlarda pek çok organik yumurta kaynaklarını bulabilirsiniz.

Organik yumurta nasıl ayırt edilir? Organik yumurta kodu kaçtır?

Organik yumurta nasıl anlaşılır?

  • Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
  • Yumurtanın organik olmasının beyaz veya kahverengi olması ile bir ilgisi yok. Renk çeşitleri tavuk rengi ile alakalı.
  • Organik yumurtanın sarı kısmı suni yemle beslenen tavuk yumurtalarına göre daha küçük boyutludur.
  • Organik görünümü verilen ve çeşitli pazarlarda veya köylerde satılan yumurtalara her zaman güvenmemek gerekiyor. Bunun yerine marketlerde organik sertifikası olan güvenilir üreticilerden organik yumurta almak en garanti yol.
  • Organik yumurtaların boyları birbirine eşit değildir. Organik yemle beslenen tavukların yumurtaları birbirinden farklı boyuttadır.

Organik yumurta nasıl ayırt edilir? Organik yumurta kodu kaçtır?

Organik Yumurta Kodu Kaçtır?

Yumurtalar yetiştirme türüne göre kodlanmıştır. Organik yumurta kodu da şimdi vereceğimiz listede yer almaktadır.

0 Kodu: Organik yetiştiricilik

1 Kodu: Açık dolaşıma erişim yetiştiricilik

2 Kodu: Kümeste kafessiz yetiştiricilik

3 Kodu: Kafesli yetiştiricilik

Organik yumurta nasıl ayırt edilir? Organik yumurta kodu kaçtır?

Yorumlar kapalı.