Onkoloji nedir? Onkolog ne iş yapar? En önemli onkolojik hastalıklar

Yunanca yumru, kitle ve tümör anlamında gelen “oncos”; bilim ve çalışma alanı anlamındaki “logos” sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen onkoloji terimi, sözcük anlamıyla tümörlerle ilgili bir uzmanlığı ifade eder.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Onkoloji, kanser teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Ayrıca kanserin oluşumu ve risk faktörlerini, kanserle ilgili istatistikleri ve korunma yollarını da araştırır. Onkologlar, onkoloji alanında uzmanlaşmış doktorlardır.

Kanserin teşhisi, evrelemesi, hastanın tedavisi ve bakımı onkologlar tarafından takip edilir. Onkoloji sürekli değişen ve gelişen bir tıp alanıdır. Kanser hücresi biyolojisi, kemoterapi tedavisi yöntemleri, en uygun palyatif bakım ve ağrı tedavisi gibi birçok konuda araştırmalar devam etmektedir.

Onkoloji nedir? Onkolog ne iş yapar? En önemli onkolojik hastalıklar

Onkoloji nedir?

Yunanca yumru, kitle ve tümör anlamında gelen “oncos”; bilim ve çalışma alanı anlamındaki “logos” sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen onkoloji terimi, sözcük anlamıyla tümörlerle ilgili bir uzmanlığı ifade eder. Onkolojinin prevantif (önleyici) onkoloji, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, cerrahi onkoloji ve palyatif bakım gibi alt dalları bulunur.

Medikal (tıbbi) onkoloji

Medikal onkoloji, kanser tedavisinde kemoterapi, hormon tedavisi ve immünoterapi gibi birçok terapötik müdahaleyi kullanan onkoloji yaklaşımıdır. Kanserin her aşaması, medikal onkolojinin konusudur.

Radyasyon onkolojisi

Radyoterapi (ışın tedavisi) olarak da bilinen radyasyon onkolojisi, kanser hücrelerini yok etmeye veya büyümelerini durdurmaya odaklı, yüksek enerjili radyasyon kullanan kanser tedavisi yaklaşımıdır.

Onkoloji hangi hastalıklara bakar?

Onkoloji, her türlü kanserin teşhis, tedavi ve bakım sürecini yönetir. Onkoloji alanına giren önemli hastalıklar arasında meme, akciğer, cilt, mide, mesane, tiroid kanserleri, jinekolojik, hematolojik ve kolorektal kanserler ile beyin tümörleri sayılabilir.

Onkolog kime denir, ne iş yapar?

Onkolog, kanseri teşhis etme, evreleme ve tedavi etme konusunda eğitimli uzman doktordur. Onkolog:

Kanser tanısını ve evresini açıklar,

Hastaya durumu ve tedavi süreci hakkında bilgi verir, tüm tedavi seçeneklerini ve kendi tercih ettiği seçeneği anlatır, tedavinin yan etkilerini yönetmesine yardımcı olur,

Tedavi sürecinde farklı uzmanlık alanlarıyla birlikte çalışır,

Yeni veya tedavisi zor bir kanser vakasında, farklı tıbbi uzmanlardan oluşan bir kurula danışabilir,

İlk tedavi tamamlandığında nüks (tekrar) ve remisyonu (belirtilerin görülmediği zaman aralıkları) takip eder,

Kanserin son evresindeki hastaların palyatif ya da semptomatik bakımından sorumludur,

Onkoloji alanında yapılan araştırmalar, sağlık eğitimi, klinik eğitim ve etik konularındaki çalışmalara katkıda bulunur.

Onkoloji nedir? Onkolog ne iş yapar? En önemli onkolojik hastalıklar

Yorumlar kapalı.