Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek, sağlık emekçilerinin aşılanmalarına rağmen yeniden Covid-19 hastalığına yakalanmaya başladıklarını söyledi. Elbek, “Vakalarda yaşanan patlama nedeniyle çok fazla virüse maruz kaldığımız için aşıya rağmen ikincil hastalıklar başladı. Birçok arkadaşımız yeniden Covid-19’a yakalandı. Sağlık çalışanları olarak gerçekten tükendik” dedi
EVE GÖNDERİYORUZ
Birgün’ün haberine göre, İstanbul’daki Covid servislerinde ve yoğun bakımlarda yer bulmanın artık zor olduğunu vurgulayan Elbek, kandaki oksijen seviyesi düşmediği sürece hastaları hastaneye yatırmadıklarını belirtti. Elbek, “Oksijen seviyesi düşene bile zor yer buluyoruz. Yer bulabilirsek şans diyoruz. Hastaları yatıramadığımız, izolasyon da yapamadığımız için bu kişileri eve gönderiyoruz. Böyle olunca da, biz her ne kadar ‘önlem alın, evde çift maske takın’ vb. desek de ev içi bulaş artıyor” diye konuştu.
Aşılamanın etkisiyle ağır hastalar içinde 65 yaş üstü hastaların sayısının azaldığını kaydeden Elbek, “Şimdi ağır vakalar çoğunlukla 50’li yaşlarda. Sigara ve şişmanlık faktörleri bu yaş grubunda hastalığın daha ağır seyretmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
FİLYASYON NİTELİKSİZ
Filyasyonda yaşanan sorunlara da değinen Elbek, şunları söyledi: “112 ekipleri de filyasyon ekipleri de hastalara yetişemiyor. Filyasyon ekipleri ilaçları bırakıp gidiyor, bilgilendirme yapamıyor. Nitelikli bir filyasyondan söz edemiyoruz. Yeterli bilgilendirme olmayınca karantinadaki hastalarda dışarı çıkmaları yasak olduğu için hastaneye de gidemeyecekleri algısı oluşuyor. Bu nedenle hastalar nefes darlığı yaşadıklarında, durumları kötüleştiğinde bile hastaneye gelmiyorlar, gecikmeli başvuruyorlar. Bu da bizim işimizi zorlaştırıyor. Temaslı taraması da problemli. Hastalar temaslı olduklarının ismini vermiyor. Pek çok vaka böylece gözden kaçıyor.”
İSTANBUL’A ÖZEL TEDBİR
Doç. Dr. Osman Elbek, İstanbul’da durumun daha önce hiç olmadığı kadar kötü olduğunu, bu nedenle mega kente özel tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Şu anda resmi verilere göre İstanbul’da her 100 bin kişiden yaklaşık bininin pozitif olduğunu kaydeden Elbek, “Bir diğer ifadeyle her 100 kişiden biri. Ancak gerçek sayının PCR testleriyle belirlenen sayıdan 8-10 kat fazla olduğunu biliyoruz. Buna göre İstanbul’da her 10 kişiden birinin pozitif olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
BU HAFTADAN KAYGILIYIZ
Türkiye’de günlük ölüm sayılarının resmi verilere göre ilk kez 300’ün üzerine çıktığına da dikkat çeken Doç. Dr. Elbek, “Gerçek sayı çok daha fazla. Ölüm sayısında dünyada ilk 8’e girdik. Sağlık sistemi artık yükü kaldırmıyor. Özellikle bu haftadan çok kaygılıyız” dedi. Elbek, son olarak şunları kaydetti:
“Personel eksikliği var, çok fazla çalışıyoruz. Çok yıprandık. Üstelik şunu biliyoruz: Bu duruma gelmeyebilirdik, bu kader değildi. Hâlâ neyi bekliyoruz? Yurttaşlara ekonomik ve sosyal destek sağlanarak zorunlu alanlar dışında üretimin durdurulması, çarkların durması gerekiyor. Ramazan için açıklanan önlemler pandemi derdine derman olmaz.”
***
Ailelerimiz de aşılanmalı
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken de sağlık emekçilerinin yeniden hastalanmaya başladığını söyledi. Akarken, “Hastalarla sürekli temas halinde olan sağlık çalışanları aşılanmış olsalar dahi, koronavirüsü yakınlarına bulaştırabiliyor. Sağlıkçıların aileleri de aşılanmalı, onlar da yüksek risk grubunda” dedi. Son 15 gündür özellikle büyük şehirlerdeki hastanelerin giderek artan koronavirüsü vakalarıyla başa çıkamadığını belirten Akarken, aşılama çalışmalarının tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi ve “tam kapanma” dahil tüm önlemlerin süratle alınması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.