OIağanüstü toplanan RTÜK’ten Tele 1’e para ve yayın durdurma cezası

Sedef Kabaş'ın katıldığı program nedeniyle Tele 1'e para cezası verildi. Uğur Dündar'ın RTÜK Başkanı Şahin'i eleştirmesi nedeniyle Demokrasi Arenası programı da 5 kez yapılmayacak.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Sedef Kabaş’ın davaya konu olan sözleri sarfettiği Tele 1’e ceza vermek için olağanüstü toplanan RTÜK’ten karar çıktı. RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı toplantıda alınan kararlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“RTÜK, Sedef Kabaş’ın sözleriyle “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla Tele 1’e % 5 idari para, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Uğur Dündar’ın RTÜK Başkanı Şahin’i eleştirmesi nedeniyle de  yüzde 3 idari para cezasına oyçokluğuyla hükmedildi.

RTÜK kararı uyarınca Demokrasi Arenası programı 5 kez yayınlanamayacak. Program 1 aylığına kapatılmış oldu! Aynı dönemde Uğur Dündar da ne TELE1’de ne de başkaca bir kanalda program yapamayacak. İşte düşünce özgürlüğü, işte ifade özgürlüğü. Siz misiniz RTÜK başkanını eleştiren.

TELE1 bu yıl içinde yasanın 8/1/b bendinden bir ceza daha alırsa bu kez kanalın yayını 10 gün boyunca durdurulacak; RTÜK’ün belirlediği yayınları yapacak. Kanal 3. Kez aynı maddeden ceza alırsa lisansı iptal edilecek. Yani fişi çekilecek ve kanalın ekranı tamamen karartılacak!

Olağanüstü toplantıda, Selçuk Tepeli’nin ana haberde AKP Genel Başkanının icraatına yönelik eleştirileri nedeniyle Fox TV’ye “toplumda özgür kanaat oluşmasını” engellediği iddiasıyla % 3 idari para cezasına hükmedildi. Karar oyçokluğuyla alındı. Cezaların toplamı 6 milyon lira

RTÜK, hükümetin son günlerde sanatçı, aydın ve gazetecileri hedef alan politikasının cezalandırıcı aparatına dönüştü. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile televizyonların özgürce yayıncılık yapması için ortam sağlaması gereken RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engele dönüştü.”

OKAN KONURALP: GÜLÜMSEYİN

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Okan Konuralp da Twitter hesabından cezaları duyurduğu mesajlarını “Sezen Aksu’nun yorumladığı Kemal Burkay’ın dizelerine atfen son sözüm: Hiç merak etmeyin!İklim değişecek,Akdeniz olacak. Gülümseyin!” notuyla bitirdi.

RTÜK’ÜN AÇIKLAMASI

RTÜK’ün olağanüstü toplantıda Sedef Kabaş’ın sözleri ilk gündem maddesi olarak ele alındı. Masadaki ilk rapor, Tele 1 ekranındaki son açıklamaları nedeniyle tutuklanan Sedef Kabaş hakkındaydı.

RTÜK İzleme Uzmanı raporunu, Anayasa, 6112 sayılı Yasa, Basın Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uluslararası içtihatlara dayandırdı.

Yasal metinlerde geçen düşünceyi açıklama ve basın hürriyetinin belirli şartlar altında kullanılmasının zorunlu olduğunun belirtildiği uzman raporunda, bu özgürlüğün “başkalarının haklarının korunması” amacıyla sınırlandırılabileceğine vurgu yapıldı.

Raporda, Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda, yayınlarda kişilerin ve kuruluşların itibar ve saygınlığını ihlal edecek, onları küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilmemesi gerektiği anlatıldı ve Sedef Kabaş’ın sözlerine program sunucusunun herhangi bir müdahalede bulunmamasının ‘medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardan beklenen kamusal yayıncılık sorumluluğu ile bağdaşmadığı’ olarak değerlendirildi.

Tele 1, aynı programın başka bir bölümünde bu kez Uğur Dündar, Merdan Yanardağ, Musavat Dervişoğlu ve Engin Altay’ın sözleri nedeniyle rapora konu oldu.

RTÜK, programda “toplumsal çatışmayı körükleyecek şekilde halk arasında ‘öteki’ yaratacak söylemler” tespit etti.  Üst Kurul, yayında ‘hasmane bir üslupla iktidarı destekleyenlerin hedef gösterilmesini ve toplumda belirli bir kesime karşı kin ve düşmanlığı tahrik eden söylemleri’ yasaya aykırı buldu.

RTÜK ayrıca, moderatör Uğur Dündar’ın “Bunu yazıyoruz bir kenara… merak etmeyin. Biz de notlar alıyoruz. Gün gelir keser döner sap döner, hesap da döner. İşte o zaman onun hesabı sorulur.” ve Merdan Yanardağ’ın “bir gün devran değişecek…bu totaliter rejimin sorumluları yargı yönünde halkın önünde ve tarihin önünde hesap verecekler.” ifadeleriyle ötekileştirilen kitleyi tehdit ettiğini ileri sürdü.

Tele 1’e bu gerekçeyle yüzde 3 idari para cezası verdi.

RTÜK toplantısında iktidarı eleştiren FOŞ Ana Haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin de “bilgi yoğun olmak yerine duygu yoğun” habercilik yaptığı ve kişisel kanaatlerini ön plana çıkardığı ileri sürüldü.

RTÜK İzleme Uzmanı raporuna, Selçuk Tepeli’nin yorum ve değerlendirmelerini nesnel ve dengeli bir şekilde sunmak yerine polemiğe varan sözler ve üslup içinde, zaman zaman sesini yükselterek müstehzi denilebilecek nitelikte, yer yer abartılı el kol ve parmak hareketleriyle aktardığını yazdı.

Üst Kurul da uzman görüşünü tasdik ederek FOX’a üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

Kaynak: Gazete Duvar

OIağanüstü toplanan RTÜK’ten Tele 1’e para ve yayın durdurma cezası

Yorumlar kapalı.